Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

DEN HEMMELIGE RELIGION
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-DEN-HEMMELIGE-RELIGION-Ove-von-Spaeth

DEN HEMMELIGE RELIGION (99 af 170)


Hvad betød talen fra den brændende tornebusk? Hvad er Guldkalvens kult? Har stjernelæren præget Bibelen? Er der spor fra mysteriekult i Moses religion?

DEN HEMMELIGE RELIGION (99 af 170)

Skød gamle Jakob med bue?

 

I mysteriekulterne i Alexandria-tiden kom Moses' lærdomme, mere end tusind år efter hans død, især i brug både i den jødiske mystik og i mysteriernes stjernelære - også ud fra hans ry som "den store astrolog".

En baggrund kan være indlagte astro-mytologiske lag i bibeltekster, der tilskrives hans forfatterskab. Igen, idet han var mosis, egyptisk for 'sønnen', 'barnet', og blev en profet, er det påfaldende i senere græsk mysteriekultus, at "sønnen"s trin, det 6. indvielsestrin, hed astronomos, 'stjernekenderen' - og det 7. trin prophetes, 'profeten', 'forudsigeren'.

Der ses astro-mytologiske motiver allerede bag den berømte drømmetydning, hvor Jakobs søn Josef ifølge Bibelen beretter til sine 11 brødre at have drømt, at Sol og Måne og 11 af himlens stjerner - dvs. de 11 af Dyrekredsens 12 stjernebilleder - bøjede sig for ham.

Jakobs/Israels 12 sønner blev måske reelt eller symbolsk stamfædre til nationen Israels 12 stammer. De bliver i det lange kvad i "1. Mosebog" (49,3-27) repræsenteret af stjernebillederne forbundet med Dyrekredsen. Også Josefus gør rede for netop denne sammenhæng.

Israel kunne herudfra forstås som et sandt mikrokosmos, en afspejling af de himmelske forhold - med søen Genezareth, på hebraisk Kinnereth, 'Lyren/Harpen', stjernebilledet øverst på Verdensaksen; og med landet Galilæa, fra ordet Gilgal, 'kreds', 'Dyrekredsen'; samt Libanon, fra Leban, 'hvid' og 'Måne'. Alt det indgår i Kanaan som Verdensaksens "forjættede land". - I "1. Mosebog" (48,22) taler Jakob om en:

-"… højderyg, jeg tog fra amoritterne med (sværd og) min bue …".

Men den gamle patriark Jakob har naturligvis næppe nogensinde holdt på en bue eller beskudt nogen for at tage deres jord. For inden da siger teksten (33,18), at Jakob i Si'kem, i det senere Samaria, havde kontant købt en lokal højderyg af sønnerne af Ha'mor.

Men dette navn betyder 'han-æsel'. Her er igen et samspil på det gamle stjernebillede Æslet (der omfatter Sirius) og (Jakobs) "bue", som er selve Buestjernen Sirius. Lokaliteten Si'kem betyder egentlig 'skulder' (nært tilsvarende vores udtryk: bjerg-ryg) - det udtryk var desuden navn på en stjerne, "(Bukkens) skulder", i Stenbukkens stjernebillede.

Stjernemæssige navneanvendelser findes også hos Moses' efterfølger, Joshua, søn af Nun, dvs. 'Joshua, søn af Fisken(e)'. Jf. igen, det hebraiske navn for Jesus var netop Joshua - samt at Jesus uddelte fisk, var omgivet af fiskere (disciplene), og at de kristnes mærke var ixthys (ikhthys), 'fisk'. Joshuas våbenbror hed Kaleb, 'Hund', igen det i hele Mellemøsten udbredte navn for Sirius, altså Store Hund eller Hundestjernen.

Artikel-DEN-HEMMELIGE-RELIGION-Ove-von-Spaeth
Download-fil: DEN HEMMELIGE RELIGION - Ove von Spaeth