Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

DEN FORSVUNDE TRONARVING
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-DEN-FORSVUNDNE-TRONARVING-Ove-von-Spaeth

DEN FORSVUNDE TRONARVING (13 af 97)


Var Egyptens ti plager magisk krigsførelse? Hvad var Bibelens skysøjle og ildsøjle? Hvilke konger hjalp med udvandringen? Hvad betød det at Solen stod stille?

DEN FORSVUNDE TRONARVING (13 af 97)

3. KAPITEL

Spillet ingen vandt

 

Lige dele politik og religion bag Moses’ oprør

 

En særlig side forbundet med Moses’ oprør var dets religions politiske aspekt, hvilket også findes omtalt hos Manetho.

Moses har mødt modstand fra præsteskabets side, når han udviklede sine reformideer til religionen. Desuden må Hatshepsut, og dermed også han selv som tronkandidat, have ønsket at dæmme op for det alvorlige problem: Præsteskabets stærkt ekspanderende magt. Ved indsættelse af Tuthmosis III til at lede landet, fjernedes nu en af de sidste hindringer for præsteskabets voldsomme ekspansion både i Egypten og dets underlagte lande.

Herved beredtes vejen til det magtfulde Amonpræsteskabs afgørende opnåelse af den egentlige politiske magt og nær fuldkomne herredømme over Stor-Egypten. „Den religiøse sektor“ i Egypten omfattede en stor del af landets befolkning - f.eks. som langt senere kendt i Tibet. Tuthmosis III har siddet temmelig fastlåst, afhængig af denne præsteorganisations nåde, altid omgivet og kontrolleret af præster - alene ved hoffet var næsten samtlige hoffolk og administrationsfolk præster.

Præsteskabet var som nutidens „præstestat“ Vatikanet en af verdens største kapitalmagter. Og præsteskabets satsning på Tuthmosis III viste sig bl.a. ved, at der omgående blev lukket op for denne enorme institutions pengetanke (med værdier især ved at eje store dele af Egyptens korndepoter og landbrugsjord), da han som ny farao få uger efter Hatshepsuts død pludselig måtte drage af sted på sit første felttog.

Følgelig sad Tuthmosis III i en klemme, når præsteskabet via økonomi influerede på hæren og dermed magten - og tog sig det godt betalt. Bl.a. måtte han overlade tre af sine generobrede byer i Palæstina-Libanon samt omfattende landområder i selve Egypten som indtægtskilder til Amonpræsteskabet. I hans inskriptioner blev det omformuleret til, at:

„...han tilbagebetalte sin gæld til den store Amon for at have favoriseret ham med de mange sejre...“.

Artikel-DEN-FORSVUNDNE-TRONARVING-Ove-von-Spaeth
Download-fil: DEN FORSVUNDNE TRONARVING - Ove von Spaeth