VisdomsNettets Åndsvidenskabelige Ordbog
Åndsvidenskaben bruger en terminologi, der indeholder ord og begreber, som ikke findes i det almindelige danske sprog. I VisdomsNettets ordbog kan du finde en forklaring på de fleste af Åndsvidenskabens begreber og udtryk.
Hvis du scroller ned i bunden af skærmen, kan du vælge mellem alle bog-staver i alfabetet. Klik på det ønskede bogstav. Derefter kan du bladre ved at klikke pÅ siderne 1, 2, 3 ... osv.
Det opslåede ord
Hatshepsut
Betydning
(Egyptisk). Hatshepsut (1490-1468 f.Kr.) var farao i det 18. dynasti. Hun var Tutmosis I’s datter og førstehustru. I hendes årer strømmede blodet fra Kamose, som to generationer tidligere havde befriet Egypten for Hyksos-kongernes herredømme. Kort efter Tutmosis I’s død afholdt man kroningsceremonier for den smukke prinsesse Hatshepsut, datter af dronning Ahmose og barnebarn til dronning Nefertari, og for hendes ægtemand og halvbroder prins Tutmosis II, hvis moder var Mut-Nofert – en kvinde som ikke nedstammede i lige linje fra den faraoniske slægt. Teksterne fortæller om den strålende unge dronning, at … ”hendes velduft er som et guddommeligt åndedrag. Hendes hud er som guld, den skinner ligesom stjernerne. Hun er et stort underværk … hun er udvalgt til at beskytte Egypten … for at vække menneskets tapperhed. Hun er udødelig. Hun lever i al evighed”. Hendes ægtemand, Tutmosis II, blev født af en sekundær hustru, men Hatshepsut giftede sig med ham, og inskriptionerne siger, at da … ”steg han op til himlens herlighed og forenede sig med guderne”. Da Tutmosis II døde, trådte Hatshepsut imidlertid ikke ned fra tronen. Hun regerede som dronning og faraoens enke, og det var i overensstemmelse med traditionen. Men efter flere år tog hun det usædvanlige skridt at erklære sig selv for farao, sandsynligvis i et forsøg på at undgå, at præsteskabet indsatte hendes nevø – den senere Tutmosis III − på tronen. Den nyeste forskning afslører, at den retmæssige arvtager til tronen var hendes søn, Senmut, som er identisk med Bibelens Moses. (Se også Bibelen, Hyksos, Moses, Tutmosis I, Tutmosis II, Tutmosis III og Senmut). |