Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

GÅDEN OM FARAOS DATTERS SØN
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Gåden-om-faraos-datters-søn-Ove-von-Spaeth

GÅDEN OM FARAOS DATTERS SØN (82 af 86)


Oldtidens Moses var oprindelig en egyptisk faraoprins, der blev udstødt som tronkandidat, og som ved sin mystiske forsvinden fik sit eftermæle destrueret.

GÅDEN OM FARAOS DATTERS SØN (82 af 86)

Vendepunktet

 

Der er næppe én stor mand i historien, om hvem den populære opfattelse ikke har tegnet et billede udpræget forskelligt fra den virkelige person. Således var Moses' betydning i eftertiden af enestående art, men han opfattedes hos den senere almenhed aldrig nær sit sande udtryk. Efter den virkelige Moses' død, med et langt liv bag sig, skete der i den lange efterglød af hans store indsats en omskabelse af ham hos de senere jøder til en heroisk figur efter deres ideal. Videre fra dén projektion blev han en kliché hos kirkens teologer - og er igen, senest af visse af nutidens forskere, omdefineret til en yderligere fremmedgjort opfattelse: Således forløb ændringen fra en historisk Moses til en "litterær" Moses og sluttelig, hos visse skoler, til en ikke-eksisterende Moses.

Idet denne begavelse som 40-årig fortrængtes fra Egypten, destrueredes mest muligt af det, der kunne minde om ham: navne, afbildninger, optegnelser; og i et påfaldende stort omfang. Oplysninger om ham, der alene overlevede i Bibelen, er utilstrækkelige til at afdække hans egyptiske baggrund. Han var virkelig forsvundet, og identiteten over for omverdenen destrueret: som var den symbolske henrettelses magiske forbandelse gået i opfyldelse.

Denne dramatiske ændring synes at være blevet selve vendepunktet i hans liv såvel som i hans tilstand - og netop det, der beredte vejen for, at en følgende erkendelseshændelse, "den brændende tornebusk", blev til ny kraft hos ham, med vidtrækkende religiøs og historisk effekt. Den hændelse blev et nyt udgangspunkt på større plan, der først involverede en befolkningsgruppe og på længere sigt en religionsform med indflydelse på verdensplan.

Men havde han først ønsket religiøse reformer i selve Egypten? Overleveringer viser, at han i de fleste eksil-år, der ikke nævnes i Bibelen, søgte at genvinde position som Egyptens tronarving og hersker. Det var under alle omstændigheder nødvendigt, hvis nytænkningen skulle søges indført i Egypten, men selve magtkampen har nødvendigvis været det mest påtrængende i en lang periode.

Det skulle dog få en ganske anden og uventet udgang, der førte Moses til at iværksætte sit oprør med israelitternes hjælp: En sej og langvarig strid, hvis dramatiske spor også i Egyptens historie kan afdækkes nu - og om hvilket der berettes i det følgende bind om "Attentatet på Moses": Den Forsvundne Tronfølger.

 

Gåden-om-faraos-datters-søn-20-Ove-von-Spaeth

Destruerede Senmut-inskriptioner har kunnet rekonstrueres
ud fra efterladte mærker

Artikel-Gåden-om-faraos-datters-søn-Ove-von-Spaeth
Download-fil: GÅDEN OM FARAOS DATTERS SØN - Ove von Spaeth