Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

GÅDEN OM FARAOS DATTERS SØN
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Gåden-om-faraos-datters-søn-Ove-von-Spaeth

GÅDEN OM FARAOS DATTERS SØN (72 af 86)


Oldtidens Moses var oprindelig en egyptisk faraoprins, der blev udstødt som tronkandidat, og som ved sin mystiske forsvinden fik sit eftermæle destrueret.

GÅDEN OM FARAOS DATTERS SØN (72 af 86)

Mysteriet om Hatshepsuts mumie

 

Hatshepsuts hemmelige gravanlæg nåede ikke at blive færdiggjort før Senmut blev sat ud af spillet, og herefter blev det aldrig fuldført. Men i givet fald kan en særlig hensigt med dette krævende projekt have været at lade forstå, at hvis hun blev bragt af vejen i utide, ville hun fortsat - fra sit hemmelige eller utilgængelige sted - kunne ramme sine fjender med magiske forbandelser, der virkede ud over døden.

Også dette kunne efter den tids tankegang bedst gennemføres ved at blive gravsat så utilgængeligt et sted som netop denne grav, hvor processen ikke kunne standses: hendes fjender skulle aldrig kunne vide sig sikre. Hatshepsuts betroede og loyale folk ved hoffet og hendes garde ville punktligt følge hendes afgivne instrukser for en sådan begravelse.

Men i løbet af de seks år efter Senmuts/Moses' forsvinden har Tuthmosis III kunnet placere sine egne folk tæt omkring hende. Og da hun omkom ved et giftmord, har de således kunnet forhindre gravlæggelsen i det hemmelige gravanlæg. En hel del af udsmykningen var ikke færdigt, hvilket normalt ikke ville forhindre et gravanlæg i at blive taget i brug.

Begge hendes gravanlæg er ubenyttede, liget er aldrig fundet. Men en beholder med hendes lever og milt er fundet, altså nåede hun balsamering.

Hypoteser sætter sig ofte fast i faglitteraturen: bl.a. at et eller andet mumiefund i området sandsynligt var hendes. F.eks. den såkaldte "mumie af ældre - 35-årig - kvinde B"; men Hatshepsut var over 50 år, evt. 60.

På et tidspunkt i 1000-tallet f.Kr., mere end 400 år efter hendes død, blev en masse kongemumier taget ud af deres grave, samlet og gemt af præsterne for at beskytte mod det stadigt voksende problem med gravrøvere. Denne samling blev fundet i 1880erne skjult i en klippehule i bjergvæggen over Hatshepsuts tempel i Deir el-Bahari. Men hun er heller ikke fundet her.

Det klassiske middel mod de nævnte forbandelser og destruktive kræfter "ud over døden" ville være at brænde liget, så derfor gjaldt det om at holde selve hendes død skjult længe nok til at sikre sig det og i hemmelighed brænde det, inden nogen vidste noget. Muligvis derfor er det aldrig fundet. I Baring-Goulds rabbinerskriftsamling (II, s. 95) omtales netop en endelig brænding.

Hvordan kupmagerne over for den vedrørende del af offentligheden, såsom embedsmænd og præster, fik klaret denne delikate situation, nemlig en herskers begravelse uden et lig, er et stadig ubesvaret spørgsmål. Der kan eventuelt være afholdt et begravelsesceremoniel uden mumiet, men hvor det udadtil blev foregivet, at mumien blev gravsat. Det vides, at dødekulten for hende i templet standsedes allerede kort efter hendes død.

Artikel-Gåden-om-faraos-datters-søn-Ove-von-Spaeth
Download-fil: GÅDEN OM FARAOS DATTERS SØN - Ove von Spaeth