Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

GÅDEN OM FARAOS DATTERS SØN
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Gåden-om-faraos-datters-søn-Ove-von-Spaeth

GÅDEN OM FARAOS DATTERS SØN (3 af 86)


Oldtidens Moses var oprindelig en egyptisk faraoprins, der blev udstødt som tronkandidat, og som ved sin mystiske forsvinden fik sit eftermæle destrueret.

GÅDEN OM FARAOS DATTERS SØN (3 af 86)

Mysteriet om Moses og hans tidsalder

 

Selve Bibelen beskriver forholdene omkring Moses' fødsel yderst kortfattet og omtaler først igen Moses i 40-års alderen ved hans flugt til et eksil uden for selve Egypten. Men de mellemliggende næsten 39 år henligger i mørke.

Senere, da Moses var op imod 80 år, omtaler Bibelen ham især i forbindelse med udvandringen fra Egypten samt lovgivningen og andre handlingsmættede episoder i dette år af hans liv. Også her er der dyb tavshed om den mellemliggende, anden livsperiodes 39 år (Bibelens 40-års cykler er afrundede tal).

Endelig efter et usædvanlig langt liv omtaler bibelteksten Moses i perioden, før han døde – inden israelitternes invasion i det forjættede land, Kanaan. Også denne sidste fases mellemliggende år – nu fra hans 80. år og frem – dvs. næsten alle ørkenvandringens år, er i svær grad uigennemsigtige.

Et af de specielle problemer i den hidtidige Moses-forskning udgøres af selve dens utilstrækkelige fremgangsmåde, at der sædvanligvis har været lagt for lidt vægt på "den egyptiske faktor" bag den bibelske beretning. Desuden har der mest været søgt efter spor af en person alene med netop navnet Moses – ofte uden at tage i betragtning, at højtstående egyptere i reglen havde flere navne.

Alligevel synes den eftersøgte person at være udmærket kendt af egyptologer for sit ekstraordinære livsforløb ved faraos hof: På bemærkelsesværdigt mange specifikke områder viser hans skæbne sig som identisk med Moses' liv i Egypten i de nævnte, første 39 "skjulte" år.

En række konkrete forhold kan fremlægges – de vil vise, at der kan være tale om en og samme person. Mysteriet om, hvem Moses i virkeligheden var, synes bl.a. et tricky tidsplaceringsproblem at have hindret opklaringen af.

Dette er som at skulle løse en ligning med flere ubekendte: Den meget uklare tidsregning for, hvornår Moses optrådte – og den ligeledes uklare tidsregning for den egyptiske samtids faraoner. Således har historikerne endnu ikke kunnet fastslå, hvilke faraoner Moses levede under, mens han boede i Egypten. De manglende spor har hos flere teologiske skoler og i visse historieopfattelser skabt tvivl om Moses som realistisk skikkelse i det hele taget.

Her har en stor del af den hidtidige forskning om Moses været dømt til at mislykkes, idet der mest har været søgt i en tidsalder, der er op til 300 år for sent. Nemlig i 1200-tallet f.Kr. under farao Ramses II i 19. dynasti – frem for i 1500-1400-tallet f.Kr. under Egyptens 18. dynasti.

Dermed blev det ikke taget i betragtning, at flere af oldtidens forfattere nævner de bestemte egyptiske konger, Moses levede under, netop er at finde i 18. dynasti. Til de kongers årstal bruges her i bogen en udvidet, såkaldt high-datering.

Artikel-Gåden-om-faraos-datters-søn-Ove-von-Spaeth
Download-fil: GÅDEN OM FARAOS DATTERS SØN - Ove von Spaeth