Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

PROFETEN SOM UKENDT GENI
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-PROFETEN-SOM-UKENDT-GENI-Ove-von-Spaeth

PROFETEN SOM UKENDT GENI (82 af 99)


Hvad akabte Egyptens ti plager? Hvad i skabelsen er egyptisk lære? Hvordan kunne Moses opfinde alfabetet? Hvor meget dokumenteres af historiske data?

PROFETEN SOM UKENDT GENI (82 af 99)

O V E R S I G T (1)

Specifikke indicier om alfabetet

og Moses på Sinai

 

  1. Verdens ældste alfabet findes som inskriptioner på Sinai, især i mineskakter. Alfabetets opfinder har besøgt disse skakter.
  2. Moses, der kom fra Egypten, boede ifølge rabbinerskrifterne i klippeskakter nær præsten Jethros residens: Det dengang eneste tempel på Sinai, i Serabit el-Khadim, er omgivet af mineskakter.
  3. At Moses' lovtavler blev fremlagt på samme tid og sted, inden for rimelig tæt afstand af Moses' tilflugtssted, hvor den originale alfabetopfindelse fandt sted - og at denne dateres til Hatshepsuts og Moses' tid op til 1500 f.Kr. - kan derfor indikere relation mellem Moses selv og dette alfabet.
  4. Da Moses' lovtavler ifølge Bibelen præsenteredes første gang, var det på Sinai - og er dermed ældste "eksterne" omtale, hvorfra det kunne udledes, at alfabetet har været anvendt, idet der ikke har været andre skriftsystemer i israelitternes historie indtil da. Bl.a. har de ikke kunnet bruge egyptiske hieroglyffer på grund af dette skriftsystems store indhold af tegn, der forestiller gudebilleder.
  5. Bibelen omtaler første gang "at skrive", da Moses passerer den Sinai-lokalitet, Dof'ka, hvis navn betyder 'udsmeltning', der på det sted netop ses forbundet med lokale minegange for kobberudvinding: og her findes tilhørende smelteaffald såvel som dette ældste alfabet.
  6. Oldtidsforfattere omtaler direkte Moses som opfinderen, og Bibelen og rabbinerskrifterne gør det indirekte ved at sætte ham i forbindelse med skriften i omtalen af, at han på Sinai skrev med "Guds skrift". - Ingen andre oldtidstekster omtaler nogen anden person i det hele taget end Moses som den direkte opfinder af alfabetet.
  7. Arkæologiske fund på Sinai og i Sydisrael af navne kendt fra Bibelen - Moses' fæller "Hur" og "Kaleb" - skrevet med samme oprindelige alfabet, vil, sat i forhold til Bibelens Moses-beretning, have afgjort relevans. Og det må desuden sættes i relation til Hubert Grimmes (omdiskuterede) fund af navnet "Moses" i Sinai-inskriptionerne.

 

*

 

I denne større sammenhæng fremstår både Sinai-inskriptionerne og den via Moses foretagne skrivning af Mosebøgernes originale tekstdele mere entydigt blandt de ældste eksempler på brug af rent lydbaseret alfabetskrift.

Bibelen i sine originale kernedele udgør også hermed netop det ældste bogværk i verden fremstillet ved hjælp af alfabetet.

 

 

Profeten-som-ukendt-geni-14-Ove-von-Spaeth

Verdens tidligst kendte alfabetskrifttegn ses på fronten af sfinxsen. - Et sfinx-portræt af Moses? Disse skrifttegn er fra hieroglyfisk form, men med semitisk udtale - samt alle de øvrige viste tegn er fra området i Serabit el-Khadim på Sinai.

Artikel-PROFETEN-SOM-UKENDT-GENI-Ove-von-Spaeth
Download-fil: PROFETEN SOM UKENDT GENI - Ove von Spaeth