Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

PROFETEN SOM UKENDT GENI
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-PROFETEN-SOM-UKENDT-GENI-Ove-von-Spaeth

PROFETEN SOM UKENDT GENI (32 af 99)


Hvad akabte Egyptens ti plager? Hvad i skabelsen er egyptisk lære? Hvordan kunne Moses opfinde alfabetet? Hvor meget dokumenteres af historiske data?

PROFETEN SOM UKENDT GENI (32 af 99)

Pagtens Ark som 'hemmeligt våben'?

 

Yderligere et emne, der måtte opfattes som forbundet med magi, var en særlig anvendelse af Pagtens Ark. Flere inden for Moses’ levittergruppe var specialtrænet til at betjene den og det hemmelighedsfulde indhold, som den anses for at have rummet foruden Lovens tavler.

Ifølge Bibelen konstrueredes Pagtens Ark af Moses. En af dens funktioner omtales at virke som et farligt våben, der fik Jerikos mure til at styrte sammen, og som fik fjenderne - og ved uheld også egne folk - til at dø eller angribes af frygtelige hudsygdomme. Ud fra beskrivelserne i Bibelen kunne den effekt, i et nutidigt billedsprog, ligne symptomer på strålingsskader bl.a. kendt fra radioaktivitet. (Instruktøren Steven Spielberg anvendte netop det træk i 1981 i filmen Raiders of the Lost Ark).

Hermed fremstod Pagtens Ark også som et magisk våben. Joshua lod Pagtens Ark bære rundt om Jerikos bymur i 7 dage - og på den 7. dag hele 7 gange - hvorefter muren styrtede om. Jf. det gamle ritual i Mekka, hvor islamiske pilgrimme går 7 gange om Ka'abaen, den hellige (meteor)sten fra himlen.

Da Jeriko ligger midt i en jordskælvszone, kan tidpunktet have været bestemt ud fra et kendskab til et jordskælvs anmarch. Der kan være anvendt dyr, f.eks. geder, der fintmærkende ville registrere, som normalt, uroens komme og vil søge ly timer eller dage før, et jordskælv indtræffer.

Også her er beretningen plausibel, idet landområdet ved Jordanfloden ofte har ekstremt mange jordskælv. Denne flod var få måneder før Jeriko-slaget blevet tørlagt en kort tid, hvor israelitterne, ifølge Bibelen, kunne gå tørskoet over - især dér, hvor flodstrømmen nær Jeriko ved vadestedet kan blive ned til kun 10 m bred i den tørre periode.

Det er kendt, at jordskælv forårsager, at Jordanfloden kan, ligesom dengang, blokeres af enorme mængder mudder (ofte fremkaldt af jordskælv), der tilbageholder vandstrømmen. F.eks. er det veldokumenteret også at være sket i 1927.

Den særlige "ark-formel" i "4. Mosebog" (10,34-35) er fuldstændig som en magisk besværgelse. Den er den type, der senere kendes i f.eks. "Tusind og Én Nat", når flaskens eller lampens ånd skulle manes op af beholderen eller ned igen i den:

- "...Og hver gang arken satte i gang, sagde Moses: 'Rejs dig, Jahweh, og lade dine fjender spredes; og lad dem, der hader dig, flygte for dig'. Og når den var i hvile, sagde han: 'Vend tilbage, Jahweh, til Israels titusinder af titusinder'...".

Præsterne har senere ved Jerusalems tempel haft adgang til hemmelige overleveringer om, hvordan Pagtens Arks "magi" skulle håndteres, uden at tilstedeværende mandskab led skade. Bibelen omtaler, at præsterne hertil skulle gennemgå særlige renselsesprocesser.

Under alle omstændigheder må skrækpropagandaeffekten ikke undervurderes. Her har udbredte beretninger om Pagtens Ark været effektivt virkende i sig selv som et mægtigt "skræmmevåben", når Arken blev båret i spidsen for hæren, ligesom også ypperstepræsten under krig skulle befinde sig dér og tage hellige varsler. I princippet modsvarede dette, at babyloniernes og egypternes magikere placeredes i spidsen for disse nationers hære.

Artikel-PROFETEN-SOM-UKENDT-GENI-Ove-von-Spaeth
Download-fil: PROFETEN SOM UKENDT GENI - Ove von Spaeth