Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

PROFETEN SOM UKENDT GENI
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-PROFETEN-SOM-UKENDT-GENI-Ove-von-Spaeth

PROFETEN SOM UKENDT GENI (3 af 99)


Hvad akabte Egyptens ti plager? Hvad i skabelsen er egyptisk lære? Hvordan kunne Moses opfinde alfabetet? Hvor meget dokumenteres af historiske data?

PROFETEN SOM UKENDT GENI (3 af 99)

Geniet, der 'kun' skulle kendes som profet

 

Omtalte symbolske eksekution, var blot en anden måde at "berøve" ham overlevelsen på. Som tidligere demonstreret blev Moses bandlyst, gjort landflygtig, frataget alle embeder samt sit navn, der derefter destrueredes alle steder, hvor det var offentligt synligt. Ved denne skinhenrettelse er han også blevet forbandet ved hjælp af en ritualmagi, der yderligere skulle undergrave hans status som en nu navnløs og titelløs udstødt.

Tilmed 800 år efter Moses' tid, under den jødiske kong Josias' og hans præsters religionsreform i 600-tallet f.Kr., synes flere direkte spor af Moses' egyptiske tilhørsforhold udvisket både i religionsudøvelsen og i bibelteksterne.

Senere skete det også i præsten og reformatoren Ezras bibelversion fra ca. 350 f.Kr. Heri var blevet indlemmet et ekstra antal "bøger", som følger efter Mosebøgerne og "Joshuas Bog". I de udvidelser ud over de oprindelige tekster ses Moses' reelle indsats yderligere neddæmpet.

I stedet blev det judæeren kong David, der i resten af Bibelen fremstilles som den største og mest omtalte helt. End ikke i Bibelens tidligste henvisning - uden for Mosebøgerne - til israelitternes udvandring fra Egypten, er Moses overhovedet nævnt; og i stedet fremstilles det som alene Jahwehs triumf. Også Ahron, Moses' såkaldte "bror", er i resten af Bibelen omtalt langt oftere end Moses (jf. statistik, bind 4's kap.14).

I det hele er det et besynderligt træk, at den jødiske religions grundlægger, største profet, lovgiver og lederskikkelse, Moses, således ses påfaldende reduceret og kun sporadisk omtalt i Bibelens øvrige tekster uden for Mosebøgerne. Herved forøvedes "det andet attentat" på Moses. Dette er status for den overleverede bibelversion.

Men Bibelens Moses-beretning kan suppleres af talrige kilder fra oldtiden: Overleveringer om yderligere sider ved Moses' person, talenter og livsbane eksisterer dog stadig i rabbinerskrifterne; ligesom de eksisterer hos oldtidsforfatterne, der bl.a. kunne øse af egyptiske historiske kilder, dvs. uredigeret af jødiske præster, men alene i egyptisk version.

De pågældende kilder indeholder yderligere informationer, der kan medvirke til at løse to vanskelige problemer. Nemlig de mange senere misforståelser omkring den tidsmæssige placering af Moses i historien samt gåden om de tabte spor af ham i Egypten.

Artikel-PROFETEN-SOM-UKENDT-GENI-Ove-von-Spaeth
Download-fil: PROFETEN SOM UKENDT GENI - Ove von Spaeth