Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

PROFETEN SOM UKENDT GENI
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-PROFETEN-SOM-UKENDT-GENI-Ove-von-Spaeth

PROFETEN SOM UKENDT GENI (68 af 99)


Hvad akabte Egyptens ti plager? Hvad i skabelsen er egyptisk lære? Hvordan kunne Moses opfinde alfabetet? Hvor meget dokumenteres af historiske data?

PROFETEN SOM UKENDT GENI (68 af 99)

Loven og læsekundskab

 

Heller ikke israelitternes senere konger havde den fulde magt, i modsætning til forholdene i de nærliggende superstater Babylon og Perserriget, men måtte ofte dele den med præster og folkets talsmænd. Hvorimod Babylons og Persiens rådsforsamlinger var uden autoriet.

Også det kan have medvirket til, at Moseloven bevaredes længere i det lille land hos israelitternes efterkommere, da magten, som antydet, ikke kunne udslettes ubetinget blot ved at fjerne kongen:

- Eksempelvis måtte babylonierne ved deres erobring af de israelitisk/jødiske områder samtidig tvangsforflytte større grupper af befolkningen, især eliten, til Babylon. Men Moseloven bevaredes hos disse grupper gennem hele deres eksilperiode. Babylon og senere hen Persien gav jøderne lov til at dyrke deres religion - hvorimod det ifølge Bibelen i andre tider ser ud til at være sværere for jødiske religiøse ledere i deres eget land at acceptere andres kultiske praksis og levevis.

Moses sikrede med sin lovgivning, at loven blev kendt - ved at læsning og skrivning skulle fremmes og iværksættes. Det skete ved at påbyde, at den førstefødte i hver familie - som oftest familiefaderen - skulle kunne læse og skrive Mosebøgernes tekster, Torah, dvs. 'Loven'.

Det medførte, at Israel tidligt fremtrådte som den mest skriftlærde nation - og dertil havde den første "boglige" religion.

Selv kongerne havde pligt - "5. Mosebog" (17) - til egenhændigt at skrive to Torah-ruller. Hvorimod det kunne ske, at konger i andre lande ikke var i stand til at læse og skrive; det kunne undertiden anses for noget særligt, at det i så tilfælde blev fremhævet.

I "Deborahs Sang" fra tiden under dommerstyret i Israel, dvs. kort tid - få hundrede år - efter Moses' lovgivning, omtales fremstående stammeformænd og herunder deres tegn på, at de kunne skrive.

Endnu i dag nedskriver de mest engagerede troende hos jøderne omhyggeligt og præcist Moses' tekster i hånden og med samme slags blæk som på Moses' tid, selv om der ikke mere skrives på papyrus-ark/ruller.

Artikel-PROFETEN-SOM-UKENDT-GENI-Ove-von-Spaeth
Download-fil: PROFETEN SOM UKENDT GENI - Ove von Spaeth