Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

PROFETEN SOM UKENDT GENI
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-PROFETEN-SOM-UKENDT-GENI-Ove-von-Spaeth

PROFETEN SOM UKENDT GENI (48 af 99)


Hvad akabte Egyptens ti plager? Hvad i skabelsen er egyptisk lære? Hvordan kunne Moses opfinde alfabetet? Hvor meget dokumenteres af historiske data?

PROFETEN SOM UKENDT GENI (48 af 99)

Et fortsat ry som betydeligste

stjernekyndige

 

Moses var givetvis ikke den eneste stjernekyndige blandt israelitterne under udvandringen. Et gammelt værk, overleveret gennem araberne, og som omhandler at spå ud fra håndens linjer i forbindelse med astrologi, tilskrives en vis Chaleth. Han omtales som en af 70 israelitiske lærde med særlige evner, "profeter", som Moses udvalgte - jf. Wilhelm & Hans Georg Gundel's "Astrologumena" (i serien Sudhoffs Archiv, Wiesbaden 1966, s. 56).

Chaleths forfatterskab er ikke nødvendigvis usandsynligt - selv om det senere kunne ske, at man "lånte" en berømt forfatters navn at hæfte på et værk for at give det bedre prestige. Men hvis dette havde været tilfældet her, ville det snarere have været Moses' navn, der var blevet anvendt fremfor dette ellers ukendte forfatternavn.

Værket omtaltes senere i forbindelse med den romerske kejser Leo den Vise's skrifter (700-tallet e.Kr.). Også den arabiske astronom og astrolog Apomasar, dvs. perseren Abu Maschar (787-886 e.Kr.), taler om dette værk af Chaleth foruden om et værk af Chaleths søn.

Endnu i nutiden ses der spor af Moses som "den store astrolog". Ifølge traditionen hos de fåtalligt eksisterende samaritanere midt i det nuværende Israel findes - ifølge deres egne ord - stadig:

- "...læren om at spå ved hjælp af astrologi og om at læse i hånden - en kunst, der stammer fra Moses, som lærte dette ved faraos hof...".

Disse ord stammer fra en nutidig samaritansk astrolog, der stadig lever som i fortidens landsbysamfund. Citatet blev optaget af et fransk-belgisk TV-dokumentationshold - Paul-Jacques Callebaut & Nicole Saey: "The Sons of Abraham, Part 8: The Samaritans" (Ciné & Téléproductions, 1985), udsendt i mange lande i verden.

I denne TV-optagelse fortalte den samaritanske astrolog, at et gammelt skrift i form af en lille bog(rulle), som indeholder overleveringer fra Moses om udøvelsen af denne kunst, astrologien, opbevares hemmeligt og beskyttet hos samaritanerne.

Dette samaritanske folk, der gennem tiderne har været i modstrid med jøderne og ofte distanceret sig - uanset et vist fælles familieskab - har uafhængigt af jøderne kunnet bevare også sådanne oplysninger. På trods af dette er deres særlige overleveringer i princippet ofte samstemmende med, hvad rabbinerne har optegnet i (Talmud)skrifterne.

Ud fra denne gamle bog, der hævder at være Moses' astrologiske anvisninger, praktiseres denne kunst stadig af samaritanske præster. En af præsterne har flere gange udøvet sin astrologi for Jordans kong Hussein (d. 1999); ikke usædvanligt i disse traditionsbundne lokaliteter. Jf. da Saudi-Arabiens konge Ibn Saud i dagene efter 12. februar 1945 besøgte præsident Franklin D. Roosewelt på USA's slagskib Murphey i egyptisk farvand - og derpå den britiske premierminister Churchill - medbragte han sin astrolog som kongelig rådgiver sammen med sin skatmester (finansminister).

Artikel-PROFETEN-SOM-UKENDT-GENI-Ove-von-Spaeth
Download-fil: PROFETEN SOM UKENDT GENI - Ove von Spaeth