Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

PROFETEN SOM UKENDT GENI
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-PROFETEN-SOM-UKENDT-GENI-Ove-von-Spaeth

PROFETEN SOM UKENDT GENI (18 af 99)


Hvad akabte Egyptens ti plager? Hvad i skabelsen er egyptisk lære? Hvordan kunne Moses opfinde alfabetet? Hvor meget dokumenteres af historiske data?

PROFETEN SOM UKENDT GENI (18 af 99)

Utraditionelle kneb

- i krig og kærlighed

 

Moses har også i senere perioder, og delvist under sit eksil, igen opholdt sig i Etiopien. Rabbinerskrifterne (bl.a. Baring-Gould, II, s. 83-86) beretter - ligesom i de versioner, der er gengivet af Philo og Josefus - at da Moses måtte skjule sig i eksil ved først at tage flugten til Etiopien, blev dette lands dronning overrumplende forelsket i den spændende og fornemme egyptiske flygtning. Hun formidlede, at han hjalp den gamle etiopierkonge med at generobre hovedstaden, der i lang tid var besat af oprørere, mens kongen havde været på togt med sin hær.

Denne hovedstad var yderst vanskelig tilgængelig på grund af sin gode forskansning og placering med en bymur omgivet af talrige søer og vandløb, hvorfor belejringen havde stået på i lange tider. Eneste tørskoede adgang til byen var en smal strækning, der var udgravet til en åben og dyb grav, fyldt med tusindvis af giftslanger, der blev fodret fra bymuren ved gravens modsatte ende. Herfra kunne angribere let beskydes, især når de hæmmedes af at skulle passere slangerne.

Efter mange tab på grund af skytterne og slangerne ansås indtagelse af byen fra denne side for temmelig uoverkommelig. Men Moses fandt på en list. I de omliggende træbevoksninger og sumpe lod han hæren - skjult for byen - indfange tusinder af ibisfugle og storke; sidstnævnte var på træk gennem landet. Alle gemtes i store bure af papyrus - og blev sultet. Burene var lavet i kisteform, sandsynligvis som camouflage ved således på afstand at skulle ligne hærens øvrige tros.

Moses omorganiserede kongens hær i en særlig strategisk opstilling på nogle uventede positioner - og indledte sit overrumplingsangreb ved en tidlig morgen at slippe de sultne storkefugle løs på giftslangerne. Den enorme flok var over dem som et lyn - og fortærede dem i et kæmpe orgie. I samme øjeblik lod han hæren storme frem og indtage byen.

Moses' sejr over oprørerne i denne fremmede hovedstad blev adgang til hans årelange ophold i Etiopien, hvor han - anerkendt som dygtigste leder - blev indsat som konge eller kongelig regent efter den gamle konges ønske ved dennes død. Her var det også af betydning, at Moses som "Faraos Datters søn" var af kongeæt.

Moses giftede sig med den efterladte unge dronning, der selv var af kongeligt blod, en kongedatter, i nogle kilder kaldt Tharbis. - At Moses vitterlig fik en etiopisk hustru, omtales i "4.Mosesbog" (12,1). De fik ingen arving, men hun havde allerede en søn, der senere som voksen krævede tronen som den gamle konges retmæssige arving.

Imens havde Moses vogtet på at genvinde sin tronkandidatur i Egypten. Han ønskede ikke at blive offer for endnu en tronstrid, endda i et land der ikke var hans hjemland. Han flyttede sit eksil til Jethro i Midian på Sinai-halvøen - og bevarede Etiopien som allieret.

Artikel-PROFETEN-SOM-UKENDT-GENI-Ove-von-Spaeth
Download-fil: PROFETEN SOM UKENDT GENI - Ove von Spaeth