Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

PROFETEN SOM UKENDT GENI
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-PROFETEN-SOM-UKENDT-GENI-Ove-von-Spaeth

PROFETEN SOM UKENDT GENI (73 af 99)


Hvad akabte Egyptens ti plager? Hvad i skabelsen er egyptisk lære? Hvordan kunne Moses opfinde alfabetet? Hvor meget dokumenteres af historiske data?

PROFETEN SOM UKENDT GENI (73 af 99)

Loven - og sabbat

 

Blandt de love, der er mindre aktuelle i nutidens ændrede kulturmønster, er den fremmedartede, på papiret strengt straffende seksuallovgivning, som ofte mentes nødvendig under tidlige stamme- og familieforhold. De bestemmelser har tillige kunnet hæmme udbredelse af kønssygdomme (urinvejsinfektion kendtes i oldtiden) samt beskytte børn mod incest. Senere også inden for dette område har den kristne kirke igen tolket mere rigoristisk end jøderne - og endda omtolket bibelberetningen om Onans "synd" til at gælde andre forhold (interruptus-formen blev omskrevet ukorrekt som onani, hvilket således her blev opkaldt efter ham).

Der er flere slags ortodokst jødiske religiøse retninger, og hos nogle af disse grupper, som forstærker Moselovens bogstav (bl.a. 4. Mos. 6,3), må der - ligesom hos ortodokse i islam og visse kristne sekter - ikke sælges spiritus i de restauranter deres medlemmer driver. Da dette er uhensigtsmæssigt i turistområder, ses nogle restauranter omgå det ved f.eks. at sælge et glas vand ekstra dyrt og give et kvantum whisky gratis som tilbehør, eller lade gæsten selv købe butiksvin og så tage en høj pris for at stille glas på bordet. Og der er til især russiske jøders håndtering af et religiøst alkoholforbud fremstillet en såkaldt kosher-vodka godkendt af rabbinerne.

På et andet område var det i en periode praktiseret i Elat, at man af hensyn til at kunne servere svinekød for turisterne holder svin i store bure over vandet, dvs. på platforme på pæle ude i bugten, så kan ejerne ikke kritiseres for bogstaveligt at holde svin på Israels jord.

I påskeugen må en rettroende jøde ikke i sit hus have fødevarer med gær i. Så sælger man proforma, og kun gældende i påskedagene, sit hus med fødevarerne i fryseren, for de må godt være i en fremmeds hus.

Et forbud som at holde sabbaten hellig og ikke arbejde på denne hviledag er også problematisk i en moderne stat. F.eks. at tænde ild betragtes som arbejde, hvorfor mange ortodokse den dag i dag undlader at ringe på døren og i stedet banker på, fordi der under brugen af elektrisk ringeapparat kan fremkomme en lille gnist. Hoteller indstiller elevatorerne til sabbat-service med konstant-kørsel og automatisk stop på alle etager, uden at nogen skal trykke på de elektriske knapper.

I sabbaten må man ikke fremstille/skrive en tekst. Når en læge absolut skal udskrive recept på en sabbat, skriver han den med noget specielt blæk, der opløses efter to dage - så har han ikke skabt en tekst, for den eksisterer ikke.

Tidligt kendes rabbineres praktiske omgåelse af forbudet mod at foretage en rejse på en sabbat. Det forbud gælder ikke ved rejse over vand, da et skib ude på havet ikke bare kan standses, f.eks. under dårligt vejr. Senere, i Østeuropa, kunne rabbinere ses i sabbaten køre i hestevogn, hvor de sad på en vandtønde; i Israel kan rabbinere køre i Mercedes siddende på en vandpude - således rejser de "over vand“. Muligvis komisk for udenforstående, men måske ikke ufornuftigt, for alle kan se, at det er på kanten af Moseloven i praksis: Fordelen opfattes ved at den skrevne lov undgår at blive ændret fra sin originale bestemmelse, samt undgår derved i sin helhed at bryde traditionens stabilitet.

Israels tidligere chefrabbi Ovadia Yosef har afsagt kendelse om, at trænede aber fra da af har lov til at tænde og slukke lys og udføre andre huslige gerninger, der ellers er forbudt for jøder i sabbaten. I det ortodokse ugeblad "Yom Hashishi" fra december 1991 skriver han herom, at tilladelsen kun gælder udlånte aber eller andre optrænede husdyr. Jødernes egne dyr skal fortsat overholde sabbaten.

- Med andre ord: Det principielle er, at budet om og retten til en ugentlig hviledag er i kraft.

Artikel-PROFETEN-SOM-UKENDT-GENI-Ove-von-Spaeth
Download-fil: PROFETEN SOM UKENDT GENI - Ove von Spaeth