Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

ÅNDSVIDENSKAB & PSYKOLOGI
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Åndsvidenskab-og-Psykologi-

ÅNDSVIDENSKAB & PSYKOLOGI (19 af 33)


Når psykologi baseres på fysiologi, medfører det, at tanke skabes af stof, at bevidsthed skabes af hjernen. Esoterisk set er det helt forkert!

ÅNDSVIDENSKAB & PSYKOLOGI (19 af 33)

"Automatpiloten"

 

Åndsvidenskab-og-Psykologi-23-Annie-Besant

 

Desuden er der alle de handlinger, som blev udført målbevidst i fortiden, men som det autonome system har overtaget. Det spiller en meget vigtig rolle i underbevidstheden. Meget af det, man plejede at gøre med fuld opmærksomhed, er man ikke opmærksom på mere. Der er kun en vis mængde opmærksomhed til rådighed, selvom den kan udvides en smule, og efterhånden som sjælen bliver i stand til at benytte sig af naturens automatik og overlade det til redskaberne, som den har fået dem til at gøre om og om igen, vil underbevidstheden vokse, og alt, hvad der kommer under det autonome systems kontrol, bliver underbevidst.

Det er nemt at overføre rutinemæssige handlinger til kroppens "automatpilot". Det sker eksempelvis i forbindelse med træning af nerver og muskler – den såkaldte motoriske træning. Et af de mest almindelige tilfælde er, når man lærer at skrive eller bliver undervist i at spille på et musikinstrument. De fleste har set, hvordan et barn bruger hele kroppen i processen, når det skal lære at skrive. Det laver grimasser og vrider og vender sig i forsøget på at koncentrere sig. Det kan ikke gøre for det. Hele barnets opmærksomhed er rettet mod den vanskelige manipulation af fingrene i et forsøg på at få dem til at gøre det, barnet ønsker. Men så snart den automatiske vane er etableret, skriver fingrene uden at barnet tænker over selve bevægelsen. Og når det drejer sig om en musiker, spilles de indøvede passager udelukkende ved hjælp af kroppens automatik.

Det sker hele tiden. Sjælen udnytter redskabernes automatik og overlader så meget som muligt til "automatpiloten". Husk at sjælen konstant stræber opad og forsøger at frigøre sig fra de lavere planer. Den prøver altid at kaste de byrder, der forhindrer den i at stige til vejrs, over bord. Sjælen ønsker ikke at bruge bevidstheden og opmærksomheden på at holde øje med kroppens vitale funktioner. Den er kun opmærksom på "maskineriet", når noget går galt.

Det, der her er gennemgået, kan klassificere som underbevidsthed. Det hele kan – ganske vist med besvær – genoplives i vågenbevidstheden, men det er ikke arbejdet og ulejligheden værd. Tværtimod – jo mere mennesket kan overlade til automatikken jo bedre. Og jo mindre mennesket skal bruge sin vågenbevidsthed til rutinemæssige ting, jo mere kan det koncentrere sig om de ting, der for alvor kræver opmærksomhed. Det er en indlysende fordel, at man er i stand til at overlade den ene del af den bevidste funktion efter den anden til det autonome system med dets evne til – efter mange og hyppige øvelser – at gøre det, mennesket er mest interesseret i, at den skal gøre.

Artikel-Åndsvidenskab-og-Psykologi-
Download-fil: ÅNDSVIDENSKAB & PSYKOLOGI - Annie Besant


Artikel-Åndsvidenskab-og-Psykologi-
Læsefil med vendbare sider: ÅNDSVIDENSKAB & PSYKOLOGI