VisdomsNettets Åndsvidenskabelige Ordbog
Åndsvidenskaben bruger en terminologi, der indeholder ord og begreber, som ikke findes i det almindelige danske sprog. I VisdomsNettets ordbog kan du finde en forklaring på de fleste af Åndsvidenskabens begreber og udtryk.
Hvis du scroller ned i bunden af skærmen, kan du vælge mellem alle bog-staver i alfabetet. Klik på det ønskede bogstav. Derefter kan du bladre ved at klikke pÅ siderne 1, 2, 3 ... osv.
Det opslåede ord
Edda
Betydning
(Oldnordisk). Edda betyder ”oldemor”, men Edda er de gamle nordboeres gudelære og mytologi. Eddaen består af to samlinger – den ældre og den yngre Edda. Den ældre Edda er meget gammel, og den er overleveret fra mund til mund, indtil den blev nedskrevet omkring år 1300 e.Kr. Den ældre Edda er også kendt som ”den poetiske Edda” eller ”Sæmunds Edda”. Den indeholder den primære nordiske gudelære, mens den yngre Edda stammer fra det 13. årh., og den er delvis forfattet af Snorre Sturlason. Snorre er en fordanskning af Snorri, og Snorri Sturluson (1179-1241) var islandsk forfatter, høvding og skjald. Som medlem af Altinget havde han stor politisk indflydelse i sin samtid, men i nutiden er han mest kendt som forfatter til Snorris Edda eller Snorres Edda, som også kaldes ”den yngre Edda”, ”den anden Edda” eller ”prosa Edda”. Den yngre Edda er nærmest en skjaldelære med sagn om guder og helte. Gylfaginning er første sektion, Skaldskaparmal er midterste sektion og Hattatal er sidste sektion i den yngre Edda. Den ældre Eddas gudelære stammer utvivlsomt fra Egypten og Indien, og den er – ligesom alle de gamle religioner – baseret på den universelle visdomslære, men her har den fået sin egen udformning i overensstemmelse med det nordiske folks mentalitet og skikke. |