Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

Visdomsnettet - Ordbog
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

VisdomsNettets ordbog

VisdomsNettets Åndsvidenskabelige Ordbog


Åndsvidenskaben bruger en terminologi, der indeholder ord og begreber, som ikke findes i det almindelige danske sprog. I VisdomsNettets ordbog kan du finde en forklaring på de fleste af Åndsvidenskabens begreber og udtryk.
Hvis du scroller ned i bunden af skærmen, kan du vælge mellem alle bog-staver i alfabetet. Klik på det ønskede bogstav. Derefter kan du bladre ved at klikke pÅ siderne 1, 2, 3 ... osv.

Ødipus
(Græsk). Ødipus stammer fra ”Oidipous”, som er en græsk sagnkonge. Ødipus var søn af Laios og Iokaste. Kong Laios af Theben (i Grækenland) var blevet spået af Oraklet i Delfi, at hvis han fik en søn ville sønnen dræbe ham og gifte sig med sin mor. Da Laios fik en søn med Iokaste, besluttede han af skræk for orakelsvaret, at bede en af sine hyrder om at sætte drengen ud i ødemarken. For at være sikker på, at han ikke kunne bruges som slave, gennemborede han drengens akillessener. Hyrden fulgte ikke ordren, men gav barnet videre til en hyrde fra den nærliggende bystat Korinth. Og denne hyrde overdrog drengen til kongeparret i Korinth, Polybos og Merope. De kom til at holde af drengen, og fordi de selv var barnløse, tog de ham til sig og gav ham navnet Ødipus, der betyder ”svullenfod” (på grund af de vansirede hæle). På den måde voksede Ødipus op som kronarving af Korinth uden at kende til sit rigtige ophav. Han udviklede sig til at blive en stærk og gavmild ung mand. En dag ved en fest var der dog en af deltagerne, der kom med antydninger om, at Ødipus var af fremmed herkomst, og da han forsøgte at udfritte sin mor om emnet, afviste hun ham. Ødipus drog derfor til oraklet i Delfi for at få svar. Oraklet gav som sædvanligt ikke et klart svar, for det sagde: ”Flygt fra din far, for møder du ham igen, vil du dræbe ham, og derefter skal du ægte din mor og avle børn med hende”.

Ødipuskompleks
(Græsk). Ødipus stammer fra ”Oidipous”. Udtrykket ”ødipuskompleks” stammer fra sagnet om Ødipus, der blev gift med sin mor. Ødipuskompleks bruges i psykoanalysen som en betegnelse for ubevidst, seksuelt betonet kærlighed til en af forældrene af det modsatte køn. For sønnen er det kærlighed til moderen, og for datteren er det kærlighed til faderen, og det kombineres ofte med et had til den af forældrene, der har samme køn. Komplekset opstår ofte i en meget tidlig barndom og fortrænges som regel hurtigt til underbevidstheden. (Se også Ødipus).

Ødipuslegenden
(Græsk). Det græske sagn fortæller, at der i bjergene i landskabet Bøotien uden for byen Theben (ikke Theben i Egypten men i Grækenland) levede et grusomt uhyre Fiks, Finks eller Sphinx, som uhyret blev kaldt. Uhyret var en dæmon i skikkelse af en vinget løve med kvindehoved og oksebagkrop. Uhyret stillede alle vejfarende mod Theben samme gåde. Kunne de gætte den (og det kunne de aldrig), måtte de passere. Kunne de ikke løse gåden, måtte de dø. Det var betingelserne. Gåden lød sådan: “Hvad går på fire ben om morgenen, på to ben ved middagstid og på tre ben om aftenen?” En dag var kongesønnen Ødipus på vej mod Theben, og da Sfinksen beordrede ham til at løse gåden, svarede han: “Mennesket naturligvis! Det kravler på fire som baby, går oprejst på to som voksen og bruger stok som et tredje ben mod slutningen af livet”. Af irritation over at gåden var løst, kastede Sphinx sig ud fra bjerget og døde, hvorefter Ødipus frit kunne gå ind i Theben, hvor han senere blev byens nye hersker.

Økumene
(Græsk). Økumene stammer fra ”oikoumene”, der betyder ”beboet”. Det stammer fra verbet ”oiko”, der betyder ”jeg bor”. Økumene er derfor udledt af roden ”økumenisk”, som betyder hele den beboede verden. I det gamle Grækenland (omkring 300-tallet) betød økumene ”den beboede del af verden”, men i de kristne kirkesamfund betød økumene ”helhed”, ofte i betydningen de fælleskirkelige bestræbelser.

Økumenisk
(Græsk). Økumenisk stammer fra ”oikumenikos”. der betyder ”hele Jordens befolkning” eller ”hele den beboede Jord”. Den økumeniske bevægelse forsøger at samle alle kristne i ét stort kirkefællesskab.

Øl
(Egyptologi). Øl var en nationaldrik i det gamle Egypten, og øl blev drukket af både mennesker og guder. Egyptens øl blev brygget på grundlag af byg. Diodorus oplyser, at øllets smag og bouquet var helt på højde med vinens.

Ønskekvist
En ønskekvist er som regel en Y-formede pilekvist, som nogle mennesker kan bruge til at påvise forekomster af vand under jordoverfladen. Når den, der bruger ønskekvisten står over en vandåre, bøjer kvisten sig af sig selv ned mod jorden. Man regner dog med, at det ikke er en evne ved ønskekvisten, men en evne ved mennesket, der benytter den, der er forklaringen på pilekvistens reaktion. Iflg. gammel folketro skal ønskekvisten skæres enten julenat eller sankthansnat af en slåentjørn eller en hasselbusk.

Ørboda
Se Aurbode.

Ørnen
Se Garudasana.


Side : 1
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z æ ø å
Højre-spalte-Næste-gang


Artikel-Kremering-eller-begravelse
KREMERING ELLER BEGRAVELSE?


Artikel-Æterlegemet
Annie Besant: ÆTERLEGEMET


Artikel-Rummets-natur-Djwhal-Khul
Djwhal Khul: RUMMETS NATUR


Højre-spalte-Artikler-på-vej


Artikel-Lysets-helende-kraft
LYSETS HELENEDE KRAFT


Artikel-Synteseloven-i-menneskets-liv-Haselhurst
M.E. Haselhurst: SYNTESELOVEN I MENNESKETS LIV


Artikel-Astrallegemet-Annie-Besant
Annie Besant: ASTRALLEGEMET


Artikel-Mentallegemet-Annie-Besant
Annie Besant: MENTALLEGEMET


Artikel-Kausallegemet
Erik Ansvang: KAUSALLEGEMET


Højre-spalte-Nyeste-eBøger


Artikel-DEN KRISTNE TROSBEKENDELSE - Leadbeater
C.W. Leadbeater: DEN KRISTNE TROSBEKENDELSE


Artikel-De-syv-temperamenter-Geoffrey-Hodson
Geoffrey Hodson: DE SYV TEMPERAMENTER


Højre-spalte-eBøger-på-vej


Artikel-Bevidstheden-og-dens-udvikling-Annie-Besant
Annie Besant: BEVIDSTHEDEN OG DENS UDVIKLING


Artikel-Følelsernes-videnskab-Bhagavan-Das
Bhagavan Das: FØLELSERNES VIDENSKAB


Artikel-Patanjalis-Yoga-Sutras-G-Raman
G. Haman: PATANJALIS YOGA SUTRAS


Artikel-Esoterisk-Encyklopædi
Mollerup & Ansvang: ESOTERISK ENCYKLOPÆDI


Højre-spalte-Trykte-bøger


Artikel-Lemuel-Books-04-Erik-Ansvang-&-T-Mollerup-Pyramidegåder
E. Ansvang & T. Mollerup: PYRAMIDEGÅDER & TEMPELMYSTERIER


Bestilles hos Lemuel Books

Artikel-Lemuel-Books-25-Guder-Gudinder-Gudemennesker
E. Ansvang & T. Mollerup: GUDER, GUDINDER & GUDEMENNESKER


Bestilles hos Lemuel Books

Artikel-Gudetempler-&-Mennesketempler
E. Ansvang & T. Mollerup: GUDETEMPLER & MENNESKETEMPLER


Bestilles hos Lemuel Books

Artikel-KYBALION-Hermetisk-filosofi-Esoterisk-egyptologi
Tre indviede: KYBALION


Bestilles hos Lemuel Books

Artikel-Skabende-Meditation-til-personlig-og-spirituel-udvikling
Roberto Assagioli: SKABENDE MEDITATION


Bestilles hos Kentaur Forlag

Logo-Facebook
VisdomsNettet er på Facebook