
VisdomsNettets Åndsvidenskabelige Ordbog
Åndsvidenskaben bruger en terminologi, der indeholder ord og begreber, som ikke findes i det almindelige danske sprog. I VisdomsNettets ordbog kan du finde en forklaring på de fleste af Åndsvidenskabens begreber og udtryk.
Hvis du scroller ned i bunden af skærmen, kan du vælge mellem alle bog-staver i alfabetet. Klik på det ønskede bogstav. Derefter kan du bladre ved at klikke pÅ siderne 1, 2, 3 ... osv.
Det opslåede ord
Chaturvarna
Betydning
(Sanskrit). Chaturvarna eller Caturvarna består af ”chatur”, der betyder ”fire”, og ”varna”, der betyder ”kaste”, ”farve”, ”form” og ”udseende”. Hindukasterne omtales i ”Manuens Love”: De fire Chaturvarnaer eller Varnaer omtales i gamle tekster, og fra top til bund har de følgende rækkefølge: 1) Braminer – de vediske præster. 2) Kshatriya – herskere, ledere og soldater. 3) Vaishya – håndværkere, købmænd, handelsfolk, landmænd og hyrder. 4) Sudra – arbejdere og tjenestefolk. Kastesystemet er meget gammelt, og det tilhørte den arkaiske civilisation. Iflg. hinduernes synspunkt er kastesystemet udtryk for karmisk fortjeneste og de dårlige egenskaber placerer et menneske i den nødvendige position i den fysiske verden i flere inkarnationer. Et menneske kan eksempelvis være bramin, som hører til den højeste position i kastesystemet, med det aktuelle liv kan altid medføre en ændring, som vil medføre, at senere inkarnationer resulterer i en højere eller en lavere position. Et menneske kan være slave eller tigger i én inkarnation, og hvis det er fokuseret i sin højere natur, vil næste inkarnation måske medføre, at det f.eks. bliver født som kongelig – men en kongelig i sit fine palads kan begå alvorlige karmiske fejl, som medfører, at mennesket i næste liv igen fødes som slave og tigger. Det virkelige menneske er sjælen, som via personlighedens tanker, følelser og handlinger skaber sin egen skæbne afhængig af de valg, der foretages. Det er derfor nemt at forestille sig, at for at opnå den ønskede disciplin og forædling af sjælen, er sjælen nødt til at vælge et legeme og et liv, hvor personligheden konfronteres med sine egne handlinger, og den skal overvinde meget af det, som kaldes uvidenhed og fejltagelser. Derfor er det ikke altid i sjælens interesse, at personligheden ”fødes med en sølvske i munden”, for pga. miljø, omgivelser, rigdom og social position kan situationen nemt lokke en svag sjæl på afveje. Den kan nemt ligger under for tendenser, der trækker den nedad. Årsagen er, at der mangler incitamenter til at opbygge den disciplin, der trækker mennesket opad, og som vækker de indre åndelige og transcendente kræfter. Luksus, rigdom, magt og et let liv er ikke altid en velsignelse. Tværtimod skaber det ofte ulykker for svage sjæle. Chaturvarna henviser desuden til de fire grundfarver. (Se også Bramin, Kshatriya, Sudra, Vaishya og Varna). |