
VisdomsNettets Åndsvidenskabelige Ordbog
Åndsvidenskaben bruger en terminologi, der indeholder ord og begreber, som ikke findes i det almindelige danske sprog. I VisdomsNettets ordbog kan du finde en forklaring på de fleste af Åndsvidenskabens begreber og udtryk.
Hvis du scroller ned i bunden af skærmen, kan du vælge mellem alle bog-staver i alfabetet. Klik på det ønskede bogstav. Derefter kan du bladre ved at klikke pÅ siderne 1, 2, 3 ... osv.
Det opslåede ord
Charaka
Betydning
(Sanskrit). Charaka eller Caraka stammer fra roden ”char”, der betyder ”at vandre” eller ”at strejfe omkring”. Det er en gren af Yajur-Veda eller en skole, der arbejder efter den praksis, der påbydes i Yajur-Veda. I flertalsform betyder Charaka både læren og tilhængere af doktrinen, som der undervises i, i den gren der kaldes ”den sorte Yajur-Veda”. Charaka er også navnet på en legendarisk Muni eller læge, som blev født i Panchanada i Kashmir. Han var angiveligt læge for den indo-skythiske konge Kanishka (1. eller 2. årh.). Man mener, at han var en inkarnation (Avatar) af slangen Sesha − dvs. en legemliggørelse af den guddommelige visdom. Dengang Sesha – slangekongen − besøgte Jorden, fandtes der kun sygdom og lidelse overalt. Fra en guddommelig kilde modtog han Ayur-Veda, som indeholdt indsigt i alle kure. Han blev overvældet af medlidenhed, og han var fast besluttet på at inkarnere som søn af en Muni for at afhjælpe menneskehedens dårligdomme. Han forfattede et nyt værk om medicin, der var baseret på de ældre værker af Agnivesa. Sesha-Naga − slangeracens konge − er identisk med Ananta, den syvhovedede slange, som Vishnu sover på under Pralayerne (de kosmiske hvileperioder). Ananta er symbol på det ”endeløse” eller evigheden, og derfor ét med rummet, mens Sesha er periodisk i sine manifestationer. Vishnu identificeres derfor med Ananta, mens Charaka kun er Seshas Avatar. (Se også Ananta, Avatar, Muni, Naga, Pralaya, Sesha og Yajur-Veda). |