
VisdomsNettets Åndsvidenskabelige Ordbog
Åndsvidenskaben bruger en terminologi, der indeholder ord og begreber, som ikke findes i det almindelige danske sprog. I VisdomsNettets ordbog kan du finde en forklaring på de fleste af Åndsvidenskabens begreber og udtryk.
Hvis du scroller ned i bunden af skærmen, kan du vælge mellem alle bog-staver i alfabetet. Klik på det ønskede bogstav. Derefter kan du bladre ved at klikke pÅ siderne 1, 2, 3 ... osv.
Det opslåede ord
Chandala
Betydning
(Sanskrit). Chandala eller Candala er et medlem af en blandet kaste eller mennesker uden kaste − en kasteløs. Især i oldtidens Indien var det betegnelsen for samfundets måske laveste og mest foragtede sociale status. Den blev nogle gange beskrevet som at blive født med en far fra Sudra-kasten og med en mor fra Bramin-kasten, men i nutiden bruges betegnelsen til enhver af blandet kaste. I antikken blev Chandala brugt om en bestemt gruppe mennesker, der havde mistet deres ret alle fire kaster – Braminerne (præstekasten), Kshatriyaerne (krigerkasten), Vaishyaerne (landmand, handelsfolk og købmænd) og Sudraerne (arbejdere, håndværkere og tjenestefolk). De kasteløse blev fordrevet fra byerne, og de søgte tilflugt i skovene. De blev sat til at fjerne døde kroppe eller påtage sig arbejde, der var snavset og ulækkert − ”indtil de til sidst blev smidt ud af landet”. Det skete ca. 4.000 år f.Kr. Nogle betragter Chandala som forfædre til de tidligere jøder, og selv i nutiden er det den gruppe, der er den mest foragtede af præsterne i Indien. (Se også Bramin, Chaturvarna, Kshatriya, Sudra, Vaishya og Varna). |