
VisdomsNettets Åndsvidenskabelige Ordbog
Åndsvidenskaben bruger en terminologi, der indeholder ord og begreber, som ikke findes i det almindelige danske sprog. I VisdomsNettets ordbog kan du finde en forklaring på de fleste af Åndsvidenskabens begreber og udtryk.
Hvis du scroller ned i bunden af skærmen, kan du vælge mellem alle bog-staver i alfabetet. Klik på det ønskede bogstav. Derefter kan du bladre ved at klikke pÅ siderne 1, 2, 3 ... osv.
Det opslåede ord
Mandorla
Betydning
(Italiensk). Mandorla stammer fra ”amandula”. Mandorla betyder ”mandel”. Det er en mandelformet glorie, der består af en tilspidset oval, som omgiver hele den glorificerede skikkelse. Mandorla er også kendt som Vesica Piscis, der symboliserer interaktioner, indbyrdes afhængighed og modsatrettede verdener og kræfter. Selv om symbolet er opstået før den kristne periode, brugte de første kristne symbolet som en metode til at beskrive den kommende forening af Himmel og Jord – det guddommelige og det menneskelige. Den tilspidsede oval består af to cirkler, der overlapper hinanden, og i midten dannes den tilspidsede oval. Cirklerne symboliserer både samspil og komplementære modsætninger. Rummet indenfor overlapningen er ”tærskelområdet” – det sted, hvor mennesket er ”kaldet til at forblive”. Det er et sted, man ankommer til, når man forlader et rum, men endnu ikke er trådt ind i et andet. Man befinder sig på tærsklen, og det kræver tro. Alle transformationer finder sted på en tærskel. Hvis man benægter én af modsætningerne (f.eks. døden), berører cirklerne kun hinanden – de skærer ikke hinanden. Når det sker, er man polariseret og ude af balance. Når man bliver helt integreret, vil overlapningen af de to cirkler være total, og derfor vil der tilsyneladende kun være én cirkel. Mandorla er kendt i både Østen og Vesten. Symbolet viser spændinger og polariseringer i livet – spændingen mellem komplementære modsætninger. Eksempelvis Himmel og Jord, fysisk og metafysisk, guddommeligt og menneskeligt, liv og død, indre og ydre, esoterisk og eksoterisk, sjælen og personligheden, det konkrete tankesind og det abstrakte tankesind – osv. Mandorla afbilder foreningen af tilsyneladende modsætninger. Det er den samme forening eller syntese, som mystikere omtaler. Det konkrete tankesind opdeler virkeligheden i subjekt og objekt, men den sande erkendelse er enhed. (Se også Vesica Piscis). |