VisdomsNettets Åndsvidenskabelige Ordbog
Åndsvidenskaben bruger en terminologi, der indeholder ord og begreber, som ikke findes i det almindelige danske sprog. I VisdomsNettets ordbog kan du finde en forklaring på de fleste af Åndsvidenskabens begreber og udtryk.
Hvis du scroller ned i bunden af skærmen, kan du vælge mellem alle bog-staver i alfabetet. Klik på det ønskede bogstav. Derefter kan du bladre ved at klikke pÅ siderne 1, 2, 3 ... osv.
Det opslåede ord
Yggdrasill
Betydning
(Oldnordisk). Yggdrasil stammer fra ”Yggs hest”, og ”Ygg”, der betyder ”den skrækkelige”, og det er et af Odins mange tilnavne. Yggdrasil er i nordisk mytologi kendt som Verdenstræet eller Livets Træ. Når Verdenstræet kaldes ”Odins hest”, på samme måde som galgen kaldes ”hængt mands hest”, henviser det til Odins selvofring, da han hængte sig for at vinde visdom. Yggdrasil er bindeleddet mellem menneskeheden på Jorden og forfædrene eller guderne i Himlen. Yggdrasil er ofte et asketræ pga. produktionen af ”honningdug” til mjød, der forbindes med Verdenstræet. Under fejringen af vintersolhverv eller Jólahald, der betyder ”juleholden”, brugte man skovfyr som udendørs juletræ eller Verdenstræ. I Ældre Futhark (den ældste form for runealfabet) afbildes Verdenstræet med en rune, der viser, at træet havde tre rødder – ét i hver verden – dvs. fortid, nutid og fremtid. Træets krone, der altid er grøn, går helt op til himlen, og de tre rødder ender i tre forskellige verdener. En af rødderne går til Asgård, Himlen eller gudernes hjem. Den anden går til Jotunheimen, hvor jætterne bor. Og den tredje går til det underjordiske Hel. Under hver rod springer en kilde frem. Under jætternes rod er det Mimers brønd med visdommens vand. Under Asgård er det Urds brønd, hvor guderne samles i tinget for at afsige dom. Urd selv er den norne, der kender verdens og menneskernes skæbne. Fra Urds brønd henter nornerne hver dag vand til træet, og den dug, der falder fra dets blade, holder Jorden grøn. Nederst – under træet – ligger helvedesbrønden Hvergelmer, hvor dragen eller slangen Nidhug gnaver i træets rod. I Yggdrasils krone lever fire hjorte – Dain, Dvalin, Dunør og Duratro – der æder træets blade. I toppen sidder ørnen Ræsvælg (der betyder ”ligsluger”), med i virkeligheden er det en jætte i ørneskikkelse, som med vingeslagene skaber vind og storm. På dens næb sidder høgen Vedfolner (der betyder ”vejrfalmet” – dvs. bleget af vejr og vind) og skuer ud over verden. Vedfolner er det væsen, der er højest placeret i verden. Et lille egern, Ratatosk (der betyder ”gnavertand”), piler op og ned ad stammen og bringer nyt fra rødderne til toppen. Ved træets fod ligger seks store og mange mindre slanger. Under Ragnarok bliver træet revet op med rode og brændt pga. de store skovbrande, der hærger på det tidspunkt. |