
VisdomsNettets Åndsvidenskabelige Ordbog
Åndsvidenskaben bruger en terminologi, der indeholder ord og begreber, som ikke findes i det almindelige danske sprog. I VisdomsNettets ordbog kan du finde en forklaring på de fleste af Åndsvidenskabens begreber og udtryk.
Hvis du scroller ned i bunden af skærmen, kan du vælge mellem alle bog-staver i alfabetet. Klik på det ønskede bogstav. Derefter kan du bladre ved at klikke pÅ siderne 1, 2, 3 ... osv.
Det opslåede ord
Logos
Betydning
(Græsk). Logos betyder ”ordet”, ”tanken” m.m. I Johannesevangeliet står der: ”I begyndelsen var Ordet … og Ordet var Gud”. I åndsvidenskaben anvendes betegnelsen Logos altid i betydningen den manifesterede guddom, der svarer til hinduismens Brahma eller Ishvara. Den første universelle Logos er den første udstråling fra det Absolutte – det første af alt manifesteret – som på eksistensplanet under sig udsender syv andre Logoi, der igen på næste eksistensplan udstråler hver syv osv. indtil det fysiske plan nås. Hver Logos af sidste udstråling bliver Logos for et solsystem. Hver enkelt Logos er trefoldig. dvs. at Logos har tre aspekter, der svarer til guddommens tre aspekter: Vilje, kærlighed-visdom og aktiv intelligens. Gamle filosoffer brugte udtrykket Logos på forskellige måder. For sofisterne betød udtrykket ”samtale”. En sofist (latin: sophista) var en særlig form for lærer både i det gamle Grækenland og i Romerriget. Aristoteles brugte udtrykket til at henvise til ”begrundet samtale” eller ”argument” inden for retorik. De stoiske filosoffer identificerede Logos med det guddommelige besjælende altgennemtrængende princip i Universet. Under den hellenistiske jødedom indførte Philo udtrykket i jødisk filosofi (ca. 20 f.Kr.-50 e.Kr.). I Johannesevangeliet er Logos identisk med det princip, som alt er opstået af, men desuden identificeres Jesus med en inkarnerende Logos. På trods af den konventionelle oversættelse at Logos som ”Ordet”, bruges det ikke i grammatisk betydning. I stedet anvendes det græske udtryk Lexis, men både Logos og Lexis stammer fra samme verbum ”Lego”, der betyder ”at tælle”, ”fortælle”, ”sige” og ”tale”. Philo skelnede mellem Logos prophorikos – ”det udtalte ord”, og Logos endiathetos – ”det indre ord”. Stoikerne talte også om Logos spermatikos – Universets skabende princip, som ikke er vigtig i bibeltraditionen, men som er relevant i neo-platonismen. Tidlige oversættere fra græsk – f.eks. Jeronimus i det 4. årh. – blev frustreret over, at man kun brugte et enkelt utilstrækkeligt latinsk ord til at beskrive betydningen af Logos. Logos har mange betydninger udover ”Ordet” – eksempelvis ”tanke”, ”hensigt”. Logoi er flertalsbetegnelsen for Logos. I åndsvidenskaben er Logoi eksempelvis ”Herrerne for de syv stråler”, der også kendes som de syv ærkeengle, de syv ånder foran tronen og de syv himmelske mennesker eller skabninger. |