
VisdomsNettets Åndsvidenskabelige Ordbog
Åndsvidenskaben bruger en terminologi, der indeholder ord og begreber, som ikke findes i det almindelige danske sprog. I VisdomsNettets ordbog kan du finde en forklaring på de fleste af Åndsvidenskabens begreber og udtryk.
Hvis du scroller ned i bunden af skærmen, kan du vælge mellem alle bog-staver i alfabetet. Klik på det ønskede bogstav. Derefter kan du bladre ved at klikke pÅ siderne 1, 2, 3 ... osv.
Det opslåede ord
Chitta
Betydning
(Sanskrit). Chitta eller Citta (på pali) er afled af ”chit”, der betyder ”tanke” eller ”intelligens”. Chitta er et af tre overlappende udtryk, der anvendes i Nikayaerne med henvisning til psyke. Nikaya betyder ”volumen” eller ”samling” eller ”gruppe” og bruges i relation til de buddhistiske tekster. De to andre udtryk er Manas og Vijnana. Alle tre bruges nogle gange i den generelle og ikke-tekniske betydning af ”sind”, og andre gange bruges de i rækkefølge for at henvise til mentale processer som helhed. Deres primære anvendelser er imidlertid tydelige. Iflg. ordbogen betyder Chitta både hjerte og sind, og det understreger, at Chitta er den mere følelsesladede side af sindet i modsætning til Manas, som er intellektet eller fornuften i betydningen af, hvad der forstås ved mentale aspekter (Dhamma – lovmæssighed og moralsk instinkt). Chitta er genstand for meditation i tredje del af Satipatthana, der kaldes de fire forudsætninger for mindfulness. I åndsvidenskaben betyder Chitta ofte ”hukommelse”, som iflg. Vedanta er en af tankesindets fire funktioner. Chitta bruges enten om tankesindet eller om hjertet, der betragtes henholdsvis som hjemstedet for bevidst eller ubevidst tankevirksomhed. Chitta er underbevidstheden eller den store hukommelsesbank, hvor Samskara – underbevidste indtryk (latent-depositter) – oplagres. Samskara er tidligere tankemæssige indtryk, som har en eftervirkning. Citta er hverken en enhed eller en proces, og det er muligvis grunden til, at Chitta ikke klassificeres som en Skandha. I astrologi er Chitta navnet på 9. hus (Skytten). (Se også Astrologi, Manas, Meditation, Nikaya Samskara, Skandha, Veda, Vedanta og Vijnana). |