
VisdomsNettets Åndsvidenskabelige Ordbog
Åndsvidenskaben bruger en terminologi, der indeholder ord og begreber, som ikke findes i det almindelige danske sprog. I VisdomsNettets ordbog kan du finde en forklaring på de fleste af Åndsvidenskabens begreber og udtryk.
Hvis du scroller ned i bunden af skærmen, kan du vælge mellem alle bog-staver i alfabetet. Klik på det ønskede bogstav. Derefter kan du bladre ved at klikke pÅ siderne 1, 2, 3 ... osv.
Det opslåede ord
Mahayana
Betydning
(Sanskrit). Mahayana betyder ”det store fartøj”, og det er en af buddhismens hovedretninger. I perioden omkring år 0 begyndte buddhismen for alvor at blive opdelt i forskellige skoler og bevægelser. En af de større retninger kaldte sig selv Mahayana, der betyder ”det store fartøj”. Navnet henviser til buddhismens lære om, at en Bodhisattva skal arbejde for alle andre skabningers oplysning. Andre bevægelser kaldte man for Hinayana, der betyder ”det lille fartøj”, fordi man mente, at buddhister, der valgte de andre retninger, udelukkende arbejdede på deres egen frelse. Mahayana-buddhismen er en lære, der tager udgangspunkt i, at alle skabninger har en iboende Buddha-natur, og at alle derfor kan finde Nirvana i sig selv. Enhver søgende har pligt til at hjælpe andre med at opnå Nirvana. Hvis man vil optages i Mahayana-buddhismen, skal man, inden man kan begynde på sin udviklingsvej, aflægge Bodhisattva-løftet. Her forpligter man sig til ikke at forlade denne verden, før man har hjulpet alle levende skabninger til oplysning. De vigtigste skrifter inden for Mahayana-buddhismen er – udover sanskrit-versionen af Tripitaka – Hjerte-sutraen (Prajnaparamita-Sutra), Diamant-sutraen (Vajrachhedikaprajnaparamita-Sutra) og Lotus-sutraen (Saddharmapundarika-Sutra). Den vigtigste filosof inden for Mahayana-buddhisme er Nagarjuna. Den tantriske buddhisme eller Vajrayana-buddhismen, som er særligt udbredt i Tibet, tager udgangspunkt i Mahayana-buddhismen. (Se også Bodhisattva). |