Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

ÆBLER OG TRÆER I LEGENDERNE
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Æbler-og-træer-i-legenderne-Erik-Ansvang

ÆBLER OG TRÆER I LEGENDERNE (4 af 14)


Alle kender legenden om Adam, Eva, æblet og Kundskabens træ. Mange tror, at det er en enestående fortælling, men det er bestemt ikke tilfældet.

ÆBLER OG TRÆER I LEGENDERNE (4 af 14)

Den evige ungdoms æbler

 

Æbler-og-træer-i-legenderne-07

 

I den nordiske mytologi er Idun gudinde for og symbolet på evig ungdom. Det er en egenskab, som selv de udødelige guder ikke kunne undvære. Hun forvaltede de guldæbler, der gav aserne evig ungdom. Hver morgen gav hun guderne den evige ungdoms og skønheds æbler, og da hun engang blev bortført af en jætte, blev guderne gamle og grå. I Snorres Edda fortælles det, hvordan jætten Tjasse med Lokes hjælp bortførte Idun. Aserne begyndte derfor at ældes, men æblerne kom heldigvis tilbage til Asgård, og Tjasse blev dræbt.

Idun var gift med poesiens, digtekunstens og reinkarnationens gud, Brage, og iflg. Eddaen er Brage en af de tolv aser. Han symboliserede poetisk inspiration på højeste niveau. Han var ”den guddommelige sanger”. Legenden siger, at han lå og sov på dværgenes skib (symbol på elementerne jord, vand, luft, ild og æter), og da skibet krydsede dødens grænse, vågnede han og sang, og dermed vækkede han verdnerne til live. Lyden af hans glade sang og tonerne fra hans gyldne harpe forplantede sig gennem de ni verdener, og alle sfærer blev vækket til aktivitet af lydvibrationerne. Brage symboliserede den åndelige intuition, som er ét med tankesindet og mentalplanet (Loke), som skal bruges til menneskets befrielse fra reinkarnation. Eksoterisk er Brage sangens og digtekunstens gud, men esoterisk er han guden for reinkarnation og genopstandelse.

Tjasse, der bortførte Brages kone Idun, blev som sagt dræbt af aserne efter at han havde bortført Idun. Hun var datter af dværgefyrsten Ivalde og lysdisen Hildegun. Og hun var som nævnt vogter af de fortryllede guldæbler, der holdt aserne unge til evig tid. En dag, da Odin, Høner og Loke var på tur i Jotunheim, var de blevet sultne, og de ville stege en okse over ilden. Aserne var meget sultne og kunne ikke vente på at oksen blev færdigstegt, for det kunne tage en hel dag. Derfor krævede de, at oksen blev stegt på en hurtigere måde. Jætten Tjasse, der var forklædt i ørneskikkelse, tilbød at baske med vingerne for at få ilden til at blusse op. Til gengæld ville han have noget af kødet. Aserne accepterede, og kødet blev hurtigt mørt – hvorefter Tjasse slugte det meste af oksen. Loke mente, at det var alt for meget, og han slog derfor Tjasse med en gren. Det var ikke en almindelig gren, og Loke kunne ikke slippe den – og samtidig hang grenen fast i Tjasse, som straks lettede. Lokes arme var ved at blive rykket af led, men Tjasse lo bare, og han fløj rundt indtil Loke havde lovet, at han ville lokke Idun til at gå uden for Asgårds mur med sine guldæbler.

 

Æbler-og-træer-i-legenderne-08

 

Loke bildte Idun ind, at han havde set nogle æbler, som til forveksling lignede dem, hun havde, og hun indvilligede i at tage sine æbler med for at sammenligne. På den måde fik Tjasse bortført Idun. Aserne opdagede ikke hendes fravær, for hun holdt sig altid for sig selv, men de kunne hurtig mærke alderdommens åg. Derfor bemærkede de, at hun var væk, og det blev Lokes opgave at få hende tilbage.

Artikel-Æbler-og-træer-i-legenderne-Erik-Ansvang
Download-fil: ÆBLER OG TRÆER I LEGENDERNE - Erik Ansvang


Artikel-Æbler-og-træer-i-legenderne-Erik-Ansvang
Læsefil med vendbare sider: ÆBLER OG TRÆER I LEGENDERNE