Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

ÆBLER OG TRÆER I LEGENDERNE
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Æbler-og-træer-i-legenderne-Erik-Ansvang

ÆBLER OG TRÆER I LEGENDERNE (11 af 14)


Alle kender legenden om Adam, Eva, æblet og Kundskabens træ. Mange tror, at det er en enestående fortælling, men det er bestemt ikke tilfældet.

ÆBLER OG TRÆER I LEGENDERNE (11 af 14)

Aske- og elletræet

 

Æbler-og-træer-i-legenderne-20

 

”Verdenstræet” eller ”Livets Træ” er et asketræ i den nordiske mytologi. Sammen med Embla (elletræet) var asketræet det træ, som guderne brugte til at skabe det første menneske. Odin og hans to brødre udstyrede de inaktive skabninger med ånd, tankesind og begær, og kombinerede det med vilje. Universet blev afbildet som et asketræ – Yggdrasil – og i asketræet var enhver mindre skabning et asketræ med sin individuelle eksistens. ”Livets Træ” indgår i traditionerne overalt i verden – eksempelvis nordboernes Ask, Hesiods Ash og Tzite-træet i Popol-Vuh, som skabte den mexicanske tredje menneskerace, og de udgør én og samme fortælling. ”Livets Træ” hos nordboernes var angiveligt rodfæstet i den guddommelige ”jord”, og træet rakte ud til alle niveauer i rummet, og grenene bar verdener af liv på sine kviste. Asketræet kunne også have reference til menneskeheden på Jorden, og så blev asketræet kaldt ”askungen” – dvs. askebarnet eller Askepot.

Embla var et elletræ, og i Eddaen er Embla det ene af de to træer, som den første menneskehed blev skabt fra. Kvinden blev skabt fra et elletræ, og manden fra et asketræ. Emblu-askr er tilsyneladende en form for askr (asketræ), dvs. ”Livets Træ” som en mikrokosmisk kopi af det makrokosmiske asketræ, der repræsenterer hele Universet med al dets liv. Alt liv er både en gren på det ”noble asketræ” og et selvstændigt livstræ. Den skabende treenighed − guderne Odin, Lodur og Høner − overførte deres egne egenskaber til asken og elletræet, og dermed skabte de menneskeracen. Odin gav sin ånd, Lodur gav sin livskraft og sit udseende, mens Høner gav menneskeheden sin intelligens. Den vegetative vækst var derfor allerede til stede i asken og elletræet.

Artikel-Æbler-og-træer-i-legenderne-Erik-Ansvang
Download-fil: ÆBLER OG TRÆER I LEGENDERNE - Erik Ansvang


Artikel-Æbler-og-træer-i-legenderne-Erik-Ansvang
Læsefil med vendbare sider: ÆBLER OG TRÆER I LEGENDERNE