Ficus religiosa og bodhi-træet
Ficus religiosa
Pippala er det hellige indiske figentræ, ficus religiosa, der har en meget mystisk og symbolsk position i hinduistisk mytologi. Pippala er nært forbundet med aswattha, ”Livets Træ”, dvs. det træ, der repræsenterer den kosmiske hierarkiske struktur. Det er interessant at bemærke, at aswattha og pippala er titler, der nogle gange gives til Solen, og den buddhistiske legende siger, at det var under et figentræ, at Gautama Buddha opnået sin endelige oplysning. Figentræet kaldes almindeligvis bodhi-træet af hinduerne. Træet vokser med rødderne opad, og de når ind i de usynlige verdener, mens grenene vokser nedad for at skabe den synlige verden.
Bodhi-træet
Buddhisternes bodhitræ er ”Kundskabens træ” eller ”Visdommens træ”. I botanikken kender man bodhitræet som ”pippala” og ”ficus religiosa”, som er en nær slægtning af ”gummitræet”. Gautama Buddha mediterede i 49 dage under et bodhitræ, indtil han opnåede den endelige åndelige oplysning. Bodhitræet betragtes som helligt af buddhisterne, og der er sendt aflæggere af det ud over hele den buddhistiske verden. Næsten alle de mere kendte Buddha-templer i Kina, Thailand og Tibet har plantet et bodhitræ foran templerne. Legenden beretter om træets enorme højde (godt 120 m), og om Gautama Buddha, som opnåede oplysning og alvidenhed under bodhitræet. Det kan muligvis være historisk korrekt, men man skal ikke glemme, at legenden samtidig er udtryk for symbolsproget i mysterierne. At Gautama Buddha opnåede den højeste visdom og viden under det høje ”visdomstræ” er en anden måde at sige, at mysterielærens højeste aspekter og kvaliteter opnås via indvielse. De indviede i Indien blev i øvrigt ofte omtalt som træer.

Arasa-Maram er hinduernes hellige banyantræ, der repræsenterer viden og visdom. I et af sine aspekter betragtes Arasa-Maram som ”Kundskabens Træ” eller ”Livets Træ”. Iflg. den hinduistiske tro underviste Vishnu under det hellige banyantræ i en af sine inkarnationer i den fysiske verden, og derfor betragtes træet som helligt.
|