NI
Nitallet symboliseres med tre trekanter, der alle vender opad − eller med tre trekanter, der lægges ovenpå hinanden. De tre trekanter er symbol på henholdsvis ånd, sjæl og personlighed hos det udviklede menneske.

Ni gør talrækken fuldkommen − dog uden at have samme styrke som ti – men nitallet har ikke ottetallets svaghed. Ni udgør afslutningen på tingenes naturlige rækkefølge, der kommer til udtryk som en forestående ændring i livet.
Ni betragtes ofte som den indviedes tal. Ni er slutningen på talrækken, før den vender tilbage til enhed − det vil sige, at 1 smelter sammen med 0 og bliver til 10. Ni er slutningen på en cyklus. Da ni har den besynderlige egenskab, at tallet altid reproducerer sig selv, når det ganges med et hvilket som helst andet tal[1], symboliserer ni stoffet, som ikke kan nedbrydes. For hebræerne var nitallet et symbol på sandheden. Det er trefoldighedens trekanter – eller en tredobling af trefoldigheden.
Nitallet har altid været anset for at være mystikkens tal. Nogle gange symboliseres tallet af den mystiske rose, som afbildes i en stiliseret form med ni ydre kronblade, seks i næste lag og tre omkring midten.
De gamle filosoffer tillægger nitallet mange mystiske kræfter, som derfor ofte blev brugt som en amulet. Platon lagde stor vægt på tallet, og det siges, at han satte sin viljestyrke ind på, at han skulle afgå ved døden på kvadrattallet 9 – det vil sige, når han blev 81 år.[2]
Fordi det er talrækkens sidste ciffer, er nitallet symbol på, at tingene bringes til ophør, og man forbereder sig til en ny manifestation. Eksempelvis er livet i livmoderen ved at være slut, når barnet nærmer sig den niende måned, hvor en ny og helt anderledes livscyklus begynder.

Det siges, at Jesus udåndede på korset i den niende time. I den græske mytologi blev nitallet indviet til ”sfærernes musik” og til de ni muser. Nitallet spillede også en vigtig rolle for romerne. ”Renselsens fest” blev afholdt for alle nyfødte drenge på den niende dag efter fødslen. Romerne begravede deres døde på den niende dag, og hvert niende år arrangerede de en fest til minde om de døde. Jøderne blev opfordret til at bruge den niende dag i hver måned til at faste og angre.
_________________________________
[1] Man kan gange 9 med et hvilket som helst tal i talrække fra 1-9, og tværsummen af resultatet vil altid være 9. F.eks. 9x2=18 – 1+8=9 … 9x8=72 – 7+2=9.
[2] Kvadrattal betegner et helt tal opløftet i anden potens.
_________________________________
|