Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

REINKARNATION - RELIGIONENS TABTE DIMENSION
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Reinkarnation-den-tabte-dimension-Ove-von-Spaeth

REINKARNATION - RELIGIONENS TABTE DIMENSION (5 af 21)


Reinkarnationslæren, som er udbredt hos mere end en tredjedel af Jordens folk, tilhørte også oprindeligt den kristne kirke.

REINKARNATION - RELIGIONENS TABTE DIMENSION (5 af 21)

Grækernes idéer

om reinkarnation

 

Reinkarnation-den-tabte-dimension-06-Ove-von-Spaeth

 

Grækerne fik tidligt egyptisk viden og kultisk inspiration. I grækernes lære om det hinsidige optrædes reinkarnation også, men den accepteres eller forklares ikke altid.

På gravsten i den oldgræske verden ses afbildninger af "puppe og sommerfugl" (græsk psyke: både 'sjæl' og 'sommerfugl'), hvor sommerfuglen med de smukke vinger illustrerede sjælens befrielse fra det jordiske hylster, dvs. kroppen symboliseret som puppe i forbindelse med menneskets død. Dette billede var tidligt vidt udbredt − også i Asien, f.eks. i Kina hos den taoistiske reinkarnationstilhænger og mystikerforfatter Chuang Tzi i 400-tallet f.Kr., i hans værk Sjælen og Sommerfuglen.

Læren om reinkarnation forekommer i græske mysteriekulter, f.eks. i Orpheus-dyrkernes lære. Og den var velkendt hos græske tænkere som Pythagoras, Empedokles, Heraklit, Platon, Apollonius af Tyana, Porphyr, Hypatia, Proklus og Plotin. Blandt øvrige græske filosoffer gik mange tilhængere af stoikernes lære også ind for reinkarnation.

Også flere kendte romere, især forfattere som Vergil, Ovid, Lukan og Apuleius − samt nyplatonikerne − og f.eks. Cicero, har bekendt sig til en lære om reinkarnation.

Overalt i den oldkristne kirke anvendte man afbildninger af Fugl Phoenix ofte i form af påfuglen − overtaget fra egypternes mytologiske benu-fugl der var et symbol for genfødslen. Denne fugl blev født igen og igen i store kontinuerlige cyklusser. I nogle opfattelser skete det hvert halve årtusinde.

I koptiske og mange græske kirkebygninger er det stadig tradition at ophænge strudseæg ('Fugl Føniks'/påfuglens æg), et egyptisk udtryk for genfødsel, der nu fortolkes som symbol for (Jesu) genopstandelse.

Denne fugls æg optræder i sammenhæng med begravelser tidligt i græsk (mykensk), etruskisk og lucansk kunst. Også dét stammer fra Egypten − og det blev et symbol hos Pythagoras' efterfølgere i Syditalien. Pythagoræere var også mystikere med bl.a. det mål at hjælpe til sjælens befrielse. Flere af dem undlod at spise kød, for de mente, at dyr også havde en sjæl.

Den græske filosof Iamblichus (ca. 290 e.Kr.) − elev af filosoffen og forfatteren Porphyr − skriver i sin bog Pythagoras' Liv:

 

"… han (Pythagoras) kendte de tidligere liv, han havde levet. Derfor var han i stand til … at påminde andre om deres tidligere eksistens …".

 

Forfatteren Porphyr citerer i sit eget værk Vita Pythagoras den græske filosof Empedokles' udsagn om, at Pythagoras kunne:

 

"… se alle de ting, der er i ti, ja endog tyve liv hos et menneske …".

 

En anden græsk forfatter, Diogenes Laertius (200-tallet e.Kr.), skriver også om Pythagoras' Liv, at:

 

"… han (Pythagoras) havde fra Merkur (Hermes) fået hukommelse om sin egen sjæls vandringer … og den evne at huske, hvad hans egen sjæl og andres sjæle havde oplevet mellem død og genfødsel …".

 

Shakespeare omtaler Pythagoras for dette i sine teaterstykker "Købmanden i Venedig (4,1), Som Man Behager (3,2) og Helligtrekongersaften, ganske vist på grundlag af en mere fri opfattelse af Pythagoras' ord.

 

Reinkarnation-den-tabte-dimension-07-Ove-von-Spaeth

Påfuglen – oldkristne gruppers symbol for genfødsel.

Artikel-Reinkarnation-den-tabte-dimension-Ove-von-Spaeth
Download-fil: REINKARNATION - RELIGIONENS TABTE DIMENSION - Ove von Spaeth


Artikel-Reinkarnation-den-tabte-dimension-Ove-von-Spaeth
Læsefil med vendbare sider: REINKARNATION - RELIGIONENS TABTE DIMENSION