Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

VÆRD AT VIDE OM MEDITATION
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Værd-at-vide-om-meditation-Erik-Ansvang

VÆRD AT VIDE OM MEDITATION (12 af 21)


Værd at vide om meditation, er en vejledning til søgende mennesker, der ønsker personlig udvikling ved hjælp af meditation.

VÆRD AT VIDE OM MEDITATION (12 af 21)

Meditationsobjekter

 

Meditationsobjekter kaldes flere ting: Nøgleord, sædtanker, tankefrø etc. Nøgleordet, -sætningen, -billedet, - ideen eller hvad du nu vælger at benytte, er et koncentrationsobjekt, som skal hjælpe dig til at centrere din bevidsthed om et bestemt emne. Nøgleordet skal ikke gentages om og om igen, for målet er ikke selvsuggestion. I Skabende meditation anvendes suggestionen aldrig, ganske enkelt fordi det er farligt at slå ”automatpiloten” til, og lade tankesindet styre af mekaniske processer uden for din kontrol. Nøgleordet skal heller ikke lulle dit tankesind til ro. Det skal tværtimod stimulere det til aktivitet.

Hvad kan du bruge som meditationsobjekter? I princippet hvad som helst – såvel ydre konkrete som indre abstrakte. Det bedste vil naturligvis være at vælge meditationsobjekter, du har brug for at lære noget om, føler dig tiltrukket eller frastødt af eller noget, du spekulerer over. Som en hjælp kan du opdele meditationsobjekterne i tre primære grupper:

  1. Ord, sætninger, lyd og mantraer.
  2. Ideer, idealer eller begreber.
  3. Symboler, billeder eller genstande.

Ord, sætninger og mantraer

I Skabende meditation mediterer du på nøgleord, som skal hjælpe dig med at nå stadig dybere ind i de love og principper, som nøgleordene repræsenterer. Men naturligvis er det muligt at bruge andre ord, sætninger og mantraer. Ord og sætninger kan med fordel hentes fra den åndsvidenskabelige litteratur, som netop tilbyder informationer, der kan afdække livets gåder. Men du kan også vælge ord og sætninger af filosofisk, psykologisk, religiøs eller videnskabelig art. Citater, læresætninger, digte og aforismer vil også være egnede objekter, ligesom mysterier, gåder og paradokser. Endelig kan du meditere på mantraer. Dog bør du aldrig anvende mantraer, du ikke kender betydningen af.

Symboler, billeder eller genstande

Verden er fuld af symboler, tegninger, malerier, ikoner, mandalaer, yantraer, skulpturer, menneskeskabte genstande og naturens mangfoldige former og farver fra de største til de mindste. De er alle udtryk for en indre intention, og repræsenterer derfor et righoldigt udvalg til fordybelse.

Ideer, idealer eller begreber

Denne kategori er mere subtil. Her fokuserer du på abstraktioner, ideer, koncepter, idealer, værdier, principper, holdninger, motiver, paradigmer, normer, regler, planer, tal, formler etc. Det er navnlig disse meditationsobjekter, der kan løfte tankesindet til grænsen af dets formåen, men de er også de vanskeligste at arbejde med.

Den fuldendte koncentration og det forlængede koncentrationsstadie, som kaldes meditation på et objekt eller et nøgleord, glider over i en overgangsfase, som man i Østen kalder ”meditation uden objekt”. Der er endnu ikke tale om en tankeproces, for tankesindets aktivitet er ophørt. Det er en periode, hvor tankesindet er stabiliseret og afventende. Og det er den nødvendige optakt til næste stadie – kontemplation.

Artikel-Værd-at-vide-om-meditation-Erik-Ansvang
Download-fil: VÆRD AT VIDE OM MEDITATION - Erik Ansvang


Artikel-Værd-at-vide-om-meditation-Erik-Ansvang
Læsefil med vendbare sider: VÆRD AT VIDE OM MEDITATION