Stærke viljer i svage legemer
Der er grund til at respektere mennesker, der har overvundet alvorlige fysiske handicaps for at hjælpe menneskeheden. Et strålende eksempel er Helen Kellers liv.[1] Hun var både blind og døv, men ved hjælp af vilje gennemførte hun et undervisningsforløb, der trin for trin førte hende frem til en akademisk doktorgrad. Hun skrev bøger, gav forelæsninger, og hun førte en kampagne for krigsinvalide. Ludwig van Beethoven[2] overvandt på samme måde det, der må betragtes som en komponists største handicap, for han blev totalt døv i de sidste leveår, og alligevel skabte han de fleste af sine symfonier i denne periode. Et tredje eksempel er Charles Darwin[3]. Hans fysiske og nervebetonede svækkelse tillod kun, at han arbejdede i ca. én time hver dag, men på trods af dette handicap lykkedes det at skrive den lange og banebrydende bog The Origin of Species og andre værker.
På et andet område er Pierre-Auguste Renoir[4] repræsentativ for gruppen af skabende mennesker, der har lavet værdifulde kunstværker trods fysiske handicaps. I sine sidste år fortsatte Renoir med at male på trods af voldsomme smerter i hænderne, der var ramt af ledbetændelse (artritis). Desuden skal der peges på de kunstnere, som ikke er i stand til at bruge armene, men som ved hjælp af tålmodighed og øvelse har lært sig at udføre kunstværker på professionelt niveau ved at holde penslen i munden eller mellem tæerne. Der er grund til at beundre den slags mennesker lige så højt, som de mennesker der opnår berømmelse indenfor sport.
Eksemplerne kan hjælper til at få en afbalanceret holdning til kroppen, en holdning, hvor man ikke er identisk med den, føler sig uafhængig af den, og hvor man er modstander af at blive slavebundet af den. Derved opfatter man kroppen som det, den skal være – et nyttigt og et livsnødvendigt fysisk redskab, der skal bruges til tjenestearbejde for menneskeheden.
_________________________________
[1] Helen Adams Keller (1880-1968) var amerikansk forfatter. Som 2-årig fik hun skarlagensfeber og blev blind og døv. I 1887 lærte hun for første gang, at ord har en mening. I 1902 skrev hun sin livshistorie. I 1904 fuldførte hun college. I 1955 rejste hun rundt i verden og hjalp krigsofre som var blevet blinde. I 1960 skrev hun bogen Light in my Darkness hvor hun argumenterede for Emanuel Swedenborgs teorier. Den 14. september 1964 blev hun tildelt Frihedsmedaljen af præsident Lyndon B. Johnson.
[2] Ludwig van Beethoven (1770-1827) var en af de vigtigste tyske komponister og afgjort den komponist, der har haft størst indflydelse på udviklingen af tysk kompositionsmusik efter 1800.
[3] Charles Robert Darwin (1809-1882) var engelsk naturforsker. Hans opdagelser gav anledning til radikale måder at tyde tilværelsen på, som fik betegnelsen "darwinisme". Siden 1930'erne har darwinismen reelt været opdelt i to forskellige retninger, socialdarwinisme og neo-darwinisme.
[4] Pierre-Auguste Renoir (1841-1919), fransk impressionistisk maler og billedhugger.
_________________________________
|