Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

GRUNDLÆGGENDE SYMBOLFORSTÅELSE
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Grundlæggende-symbolforståelse-Erik-Ansvang

GRUNDLÆGGENDE SYMBOLFORSTÅELSE (2 af 14)


Esoterisk symbolik er anderledes end eksoterisk, for den esoteriske symbolik er magisk af natur. Her skal ordet magi ikke forstås i betydningen magiker.

GRUNDLÆGGENDE SYMBOLFORSTÅELSE (2 af 14)

Esoterisk – eksoterisk

 

Esoterisk symbolik er anderledes end eksoterisk, for den esoteriske symbolik er magisk af natur, men her skal ordet "magi" ikke forstås i betydningen "magiker" eller "troldmand". Alle kender "magien" fra det daglige liv. Eksempelvis kan disharmoni spontant aktivere et menneske, og få det til at føle ubehag. En karikatur kan få mennesker til spontant at le. To fosforlysende øjne i mørket vil spontant skabe frygt.

 

Grundlæggende-symbolforståelse-02-Erik.Ansvang

 

Et brøl fra et vildt dyr i en mørk og stille skov kan få selv den modigste til at føle angst. Og "magien" bruges nogle gange bevist. F.eks. havde man et problem i et firma, for medarbejderne "glemte" at betale til kaffekassen, når de skænkede en kop kaffe – indtil man satte et billede med iagttagende øjne op over kaffemaskinen.

De nævnte eksempler vil det vesterlandske tankesind sandsynligvis straks analysere og kategorisere som angst for det ukendte – altså et resultat af forestillingsevnen. Men en lyd, der får det til at isne i tænderne, er ikke et udtryk for overraskelse over noget uventet eller et resultat af forestillingsevnen, for effekten er altid den samme. Reaktionen er den samme, selvom man er forberedt på den. På samme måde kan rislende vand stimulere trangen til at lade vandet – selv hos mennesker, der sover. Og gentagelsen af en monoton lyd nedsætter den mentale aktivitet, og gør mennesker døsige. Der findes utallige eksempler på disse former for "analogiernes magi", som på afstand skaber reaktioner. Og det er reelt eksempler på, hvordan esoterisk symbolik fungerer.

Psykologer fortæller, at rodede omgivelser stimulerer mennesker til at acceptere rod, snavs og sjusk – for miljøet er altid og har altid været et magisk symbol. Byboere har eksempelvis en anden karakter og adfærd end landboere. Den stemning, der skabes i et tempel eller en katedral af hvælvingerne, søjlerne, mosaikvinduerne, statuerne og reliefferne er velkendt. Derfor kan man konkludere, at hvis symbolikken udvides til også at omfatte valget af stenene, metallerne, farverne, de materialer, der udgør fundamentet, den rigtige placering af lysene – eller kort sagt – hvis alt har en symbolsk relation til stedets formål, så vil man opfatte den magiske effekt af symbolikken, som vil være tæt på at være absolut.

Artikel-Grundlæggende-symbolforståelse-Erik-Ansvang
Download-fil: GRUNDLÆGGENDE SYMBOLFORSTÅELSE - Erik Ansvang


Artikel-Grundlæggende-symbolforståelse-Erik-Ansvang
Læsefil med vendbare sider: GRUNDLÆGGENDE SYMBOLFORSTÅELSE