Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

EGYPTISK SYMBOLIK
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Egyptisk-symbolik-

EGYPTISK SYMBOLIK (12 af 16)


Ingen egyptisk papyrus, ingen indisk olla, ingen syrisk lertavle, ingen hebraisk skriftrulle kan fortolkes bogstaveligt. Kun symbolforståelse giver mening.

EGYPTISK SYMBOLIK (12 af 16)

Krokodillen

 

Egyptisk-symbolik-18-Erik-Ansvang

Krokodillen og Sobek

 

Krokodilleguden Sobek repræsenterede ikke en guddommeliggørelse af krokodillen, selv om egyptologerne ofte påstår det. Krokodillen, slangen og dragen er identiske symboler, der symboliserede Universets oprindelse. Hos egypterne var krokodillen, slangen eller dragen ligesom hos gnostikerne symbolet på det højeste principLogos. Krokodillen er den egyptiske slange, og begge symboler repræsenterer det højeste princip, men samtidig er de begge et dobbelt symbol, fordi de er udtryk for Himlen og Jorden – Solen og Månen. De er dedikeret til både Osiris og Isis – ånd og stof. Slangen og krokodillen symboliserer bl.a. alvisdommen og Universets højeste principper. Men alvidenhed opstår af uvidenhed. Krokodillen er Khnum (alvisdom) i slangeskikkelse, men den er også Seth (uvidenhed). Seth er Osiris broder og lysets skygge. Seth og det lavere aspekt af krokodilleguden Sobek udtrykker grundlæggende den samme symbolik.

Der er fem krokodiller i den himmelske Nil, og guden Toum (fohat) manifesterer dem i sin femte skabelse. Da Osiris ”den afdøde ​​sol” var begravet, og trådte ind i Amenti (mentalplanet), kastede de hellige krokodiller sig i afgrunden (urhavet), da Solen eller livslyset igen steg op fra den hellige flod. I Den Hemmelige Lære står der, at den femte gruppe er meget mystisk, for den er forbundet med den mikrokosmiske pentagon – den femtakkede stjerne – der repræsenterer mennesket. I Indien og i Egypten var Dhyanierne[1] forbundet med krokodillen, og deres bolig var i stjernetegnet Stenbukken.

I Egypten blev den afdøde ​forvandlet til en krokodille – Sobek, der betyder ”den syvende” – som repræsenterede en form for højere intelligens. Mumien blev iført et krokodillehoved for at indikere, at det var en sjæl, der ankom fra Jorden. Instruktionerne, der var knyttet til scenen, nævnes i Dødebogens kapitel 163, og her står der, at instruktionerne skulle læses op for ”en slange med to ben”, og det betyder Hierofanten.[2] Hierofanten var visdommens slange eller den gode slange. Den onde slange var Apep eller Apophis, der var Ras fjende, og Apeps magt var størst ved fuldmåne. I kapitel 39 beskrives Apeps overvindelse.

 

 

_________________________________

[1] Dhyanier, Dhyani-Chohaner eller Dhyan-Chohaner er ”dhyanernes overhoveder” eller ”lysets herrer”. Det er de guddommelige intelligenser, der deltager i Universets opbygning og har overopsyn med verden. De svarer omtrent til kristendommens ærkeengle. De omtales bl.a. i Den Hemmelige Lære i forbindelse med verdens ”skabelse”.

[2] En hierofant er ”den, der præsenterer eller fortolker det hellige” – dvs. den, der fortolker den hemmelige lære og principperne i mysterielæren.

_________________________________

Artikel-Egyptisk-symbolik-Erik-Ansvang
Download-fil: EGYPTISK SYMBOLIK af Erik Ansvang


Artikel-Egyptisk-symbolik-Erik-Ansvang
Læsefil med vendbare sider: EGYPTISK SYMBOLIK