Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

EGYPTISK SYMBOLIK
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Egyptisk-symbolik-

EGYPTISK SYMBOLIK (10 af 16)


Ingen egyptisk papyrus, ingen indisk olla, ingen syrisk lertavle, ingen hebraisk skriftrulle kan fortolkes bogstaveligt. Kun symbolforståelse giver mening.

EGYPTISK SYMBOLIK (10 af 16)

Tyren

 

Egyptisk-symbolik-16-Erik-Ansvang

Apis-tyren

 

Apis – den hvide tyr – var dedikeret til Osiris. Guden skulle angiveligt inkarnere i Apis-tyren. Atum og Ra var forbundet med Mnevis-tyren. Osiris havde desuden sin Buchis-tyr. Ptah havde sin Apis-tyr. Tehuti havde sin Mnevis-tyr. Horus havde i skikkelse af Monthu sin Monthu-tyr. Theben var grundlagt mellem de fire Mentu-tyre. Atum og Min havde tilnavnet Kamutef, som betyder ”moderens tyr”. Selv Akhenaton bevarede Mnevis-kulten i forbindelse med sin Aton-kult.

Tyren var symbol for den universelle forplantningsevne eller naturens udviklende effekt. I nærheden af ​​Memphis i Sakkara-området ligger Serapeum, som er en imponerende underjordisk labyrint, der indeholder mumier af 30 hellige Apis-tyre. Mumificering af de hellige dyr viser, at egypterne gjorde alt for at bevare ”liv” i enhver højere udviklet art. Tyren er også repræsenteret som stjernetegnet Taurus i dyrekredsen, og Taurus er forbundet med alle de ”førstefødte” solguder. Kristne forbandt konstellationen med Kristus. Men egypterne tilbad ikke tyren, på samme måde som de kristne heller ikke tilbeder lammet. Vædderen er altid et symbol på fysisk forplantningsevne, og vædderen eller Mendes-geden er et andet symbol på Osiris.

Tyren blev altid forbundet med bogstavet ”A” i det gamle Egypten. Og tyrene var igen forbundet med de store skaberguder eller personificeringer af ånden. Bogstavet ”A” og tyren var udtryk for hensigt, vilje og kraft, som er den første forudsætning for skabelse. Tyrens symbolik blev derfor naturligt forbundet med frugtbarhed og undfangelse, hvilket vil sige manifestation af et åndeligt princip i det stoflige. Ifølge astrologien symboliserer Tyrens stjernetegn frugtbarhed og spiring, og fuldmånens energier i Tyrens tegn skulle angiveligt styrke den virile fysiske reproduktive evne eller formeringsevne. Men Tyren symboliserede desuden den menneskelige bevidstheds kamp for at transcendere tiltrækningen til seksualitet op til højere former for åndelig frugtbarhed. I den højeste betydning symboliserer Tyrens tegn menneskets bevidsthed, når den har overvundet seksualitetens barrierer og er parat til at benytte tiltrækningskraften i en højere betydning.

Artikel-Egyptisk-symbolik-Erik-Ansvang
Download-fil: EGYPTISK SYMBOLIK af Erik Ansvang


Artikel-Egyptisk-symbolik-Erik-Ansvang
Læsefil med vendbare sider: EGYPTISK SYMBOLIK