Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

EGYPTISK SYMBOLIK
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Egyptisk-symbolik-

EGYPTISK SYMBOLIK (3 af 16)


Ingen egyptisk papyrus, ingen indisk olla, ingen syrisk lertavle, ingen hebraisk skriftrulle kan fortolkes bogstaveligt. Kun symbolforståelse giver mening.

EGYPTISK SYMBOLIK (3 af 16)

Træer

 

Egyptisk-symbolik-05-Erik-Ansvang

Sykomoretræet (tv.) og Hathor i sykomoretræet
- relief i Senedjems grav (th.)

 

Sykomoretræet, der vokser ved grænsen til ørkenen, blev symbolsk beboet af Hathor, Neith og andre gudinder, og talrige vægmalerier i gravene viser den afdøde, som stopper op ved sykomore-træerne for at modtage vand og brød – dvs. ”livets vand” og ”livets brød” – fra en gudinde, hvis krop kommer til syne i ly af bladhanget. Scenen indikerer med al tydelighed, at afdøde blev opfattet som både levende og bevidste i efterlivet.

Egyptisk-symbolik-06-Erik-AnsvangPersea-træet (avokado-træet) var et symbol på falkeguden Horus’ ”hellige hjerte”. Frugtens pærelignende form – især dens kerne – ligner et hjerte. Frugten er nogle gange afbildet på hovedet af gudinden Isis, som er mor til Horus. Når frugten åbnes, kan man se dens hjertelignende kerne. Det giver associationer til katolikkernes tilbedelse af Jesu og Jomfru Marias ”hellige hjerte”, som givetvis er kopieret fra de gamle egyptere ligesom så meget andet i kristendommen.

Brugen af ​​træ-symbolerne virker fornuftig. Ingen tror, at egypterne tilbad træer, men mange tror, at egypterne tilbad dyr. De undrer sig over, hvorfor Solen blev symboliseret af et insekt – en bille? Og hvorfor var katten hellig for gudinden Bastet? Hvorfor sjakalen var knyttet til guden Anubis? Hvorfor gudesønnen Horus blev repræsenteret af en falk, mens ibisen var forbundet med visdomsguden Tehuti (som grækerne kaldte Thoth)? Og hvorfor blev den onde gud Seth vist, som om han var inkarneret i en ørkenræv – mens Osiris og Ptah var inkarneret i tyren?

Planter og dyr var blot former, der rummer bevidstheden. Eksempelvis siger en tekst: ”Planten hvirvler gennem syv forvandlinger og bliver et helligt dyr”.

Artikel-Egyptisk-symbolik-Erik-Ansvang
Download-fil: EGYPTISK SYMBOLIK af Erik Ansvang


Artikel-Egyptisk-symbolik-Erik-Ansvang
Læsefil med vendbare sider: EGYPTISK SYMBOLIK