Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

EGYPTISK SYMBOLIK
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Egyptisk-symbolik-

EGYPTISK SYMBOLIK (5 af 16)


Ingen egyptisk papyrus, ingen indisk olla, ingen syrisk lertavle, ingen hebraisk skriftrulle kan fortolkes bogstaveligt. Kun symbolforståelse giver mening.

EGYPTISK SYMBOLIK (5 af 16)

Katten

 

Egyptisk-symbolik-08-Erik-Ansvang

Katten og Bastet

 

Katten, der er forbundet med Månen, var hellig for kattegudinde Bastet eller Pasht. Hvis man dræbte en kat, blev man dømt til døden. Det egyptiske ord for kat er ”mau”, som betyder ”at se”. Månen lyser, så man kan se om natten, og katten kan se om natten. Månen reflekterer lyset fra Solen, og derfor Egyptisk-symbolik-09-Erik-Ansvangafspejler katten Månen pga. sine selvlysende øjne. I skikkelse af gudinden Bastet holder katten øje med Solen, og med sin pote holder den hovedet på mørkets slangen nede – mørkets slange, som er Solens og livslysets evige fjende. Slangen hed Apep eller Apophis (på græsk). Det var en ond kraft, der repræsenterede mørke og kaos. I Dødebogens kapitel 17 står der, at ”hankatten er Ra selv, og han hedder ’Mau’ (seeren)”, og når reliefferne viste ham i aktion, lignede han kattegudinden Bastet. Den overordnede Amon-Ra præst blev kaldt ”Oiru Mau” – dvs. ”seernes mester”. Det var ham, der kunne se Gud ”ansigt til ansigt”.

Egyptisk-symbolik-10-Erik-AnsvangBastet holder øje med Solen – men hvad er det for en slange, Bastet kontrollerer? Der udstråler utallige kræfter fra Solen, men tre er kendt i åndsvidenskaben. Den ene er ”kundalini” (slangeilden eller stoffets iboende energi), den anden er ”prana” (livskraft eller vitalitet), og den tredje er ”fohat” (elektricitet og magnetisme). Løvegudinden Sakhmet symboliserer ”kundalinikraften” eller ”slangeilden”. Sakhmet fremstilles som en brutal og hensynsløs krigsgudinde, men også som en styrkende og helbredende healingsgudinde. Hvorfor? Kundalinikraften er en voldsom psykisk kraft, som kan være totalt ødelæggende, hvis den er ude af kontrol. Et uudviklet menneske vil ikke være i stand til at kontrollere den psykiske kraft, og resultatet vil være katastrofalt. Modsat er det en fantastisk kreativ, dynamisk og transformerende kraft, der kan løfte mennesket fra den lavere natur til overmenneskelige højder. Sakhmet kunne drive onde dæmoner på flugt, og kundalinikraften rejser sig netop, efterhånden som ”det onde” (den lavere natur) i mennesket er overvundet. Når kundalinikraften er under kontrol, er den en ven og trofast ledsager på udviklingsvejen. Symbolsk bliver den vilde løvinde Sakhmet forvandlet til tamkatten Bastet – den milde og tamme tempelkat, der dog stadig har kattens selvstændige natur. Kundalinikraften rejser sig fra rodcentret og strømmer til kroncentret i forbindelse med det, der i åndsvidenskaben kaldes 3. indvielse. Med tempelkatten Bastet skabes der kontakt mellem løvegudinderne Sakhmet og Tefnut. Det symboliserer den fuldt rejste kundalini.

Artikel-Egyptisk-symbolik-Erik-Ansvang
Download-fil: EGYPTISK SYMBOLIK af Erik Ansvang


Artikel-Egyptisk-symbolik-Erik-Ansvang
Læsefil med vendbare sider: EGYPTISK SYMBOLIK