Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

TALMYSTIK I EGYPTEN
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Talsymbolik-i-Egypten-Clark

TALMYSTIK I EGYPTEN (6 af 10)


Pythagoras omtaler tallenes universelle principper, og symbolikken var kendt af de gamle egyptere, men tallene var ikke abstrakte, men præsenteret på logiske og visuelle måder.

TALMYSTIK I EGYPTEN (6 af 10)

Andre tal

 

Talsymbolik-i-Egypten-10

 

Et andet væsentligt tal i den egyptiske gudeverden er titallet. Det er tidsmæssige og rummæssige symboler. Desuden skal tolvtallet nævnes, for det er opstået af en kombination af triaden og kvadratet (3x4), som repræsenterer kræfter i cyklisk manifestation. Ti og tolv skaber tallet toogtyve − et tal, der spiller en vigtig rolle i den kosmologiske struktur i det gamle Egypten.

Toogtyve kommer kunstnerisk og arkitektonisk til udtryk en række hellige steder. De repræsenterer de toogtyve oprindelige nomer[1] (provinser) i Nedre-Egypten. Tallet svarer også til antallet af elektroencefalografiske[2] knudepunkter i menneskets hjerne. Det betegner de tolv stjernetegn i zodiaken og de ti planeter, som kommer til udtrykt i de toogtyve illustrationer i tarotkortenes Major Arcana. Tallet er derfor udtryk for en fuldkommen cyklus af energimæssig og stoflig manifestation.

Tallene fireogtyve og otteogtyve findes også i egyptisk symbolik, og normalt er det i forbindelse med naturlige fænomener og processer, hvor et helligt område indvies. Søjlerækkerne i templets søjlehaller består ofte af fireogtyve søjler, der symboliserer Osiris’ (Asars), rygsøjle, som igen var blevet samlet, efter at den onde Seth havde dræbt sin bror, skåret ham i stykker og spredt delene. Det er det arketypiske symbol på genfødsel. Tallet omfatter syv halshvirvler, som svarer til fortidens syv planeter, de tolv brysthvirvler, der symboliserer de tolv stjernetegn i zodiaken, og fem lændehvirvler, der repræsenterer naturens fem elementære kræfter. Man kan heller ikke ignorere korrespondancen mellem tallet fireogtyve og dagens opdeling, for i oldtiden var egypterne de første til at foretage denne opdeling i skikkelse af en procession på fireogtyve guddomme, som indvarslede hver time. Otteogtyve er et helligt tal for Osiris, og det forbinder guddommen direkte med månekalenderen.

 

 

_________________________________

[1] Nome er en region eller et administrationsdistrikt i Egypten. Ordet stammer fra det græske ”nomos”, der betyder ”region”. Nomen afgrænses af naturlige markeringer i landskabet, og den er desuden personificeret af en lokal guddom eller skytsånd. Hver nome blev styret af en nomarch.

[2] Et elektroencefalogram er en EEG-udskrift med kurver, der registreres ved elektroencefalografi.

_________________________________

Artikel-Talsymbolik-i-Egypten-Clark
Download-fil: TALMYSTIK I EGYPTEN - Rosemary Clark


Artikel-Talsymbolik-i-Egypten-Clark
Læsefil med vendbare sider: TALMYSTIK I EGYPTEN