Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

TALMYSTIK I EGYPTEN
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Talsymbolik-i-Egypten-Clark

TALMYSTIK I EGYPTEN (1 af 10)


Pythagoras omtaler tallenes universelle principper, og symbolikken var kendt af de gamle egyptere, men tallene var ikke abstrakte, men præsenteret på logiske og visuelle måder.

TALMYSTIK I EGYPTEN (1 af 10)

TALMYSTIK I EGYPTEN

 

Af Rosemary Clark
Fra The Sacred Tradition in Ancient Egypt

(Oversættelse Thora Lund Mollerup & Erik Ansvang)

  

Talsymbolik-i-Egypten-Clark

Du kan frit downloade artiklen "TALMYSTIK I EGYPTEN" af Rosemary Clark. For at kunne læse filen, skal du have programmet Acrobat Reader, som du kan hente på www.adobe.com/dk - det er gratis. Materialet downloades ved at klikke på pdf-filen i ruden til højre.

OBS!

Klik på den øverste artikel til højre, hvis du ønsker at downloade artiklen.

Klik på den nederste artikel, hvis du ønsker at læse den på internettet. Du kan vende artiklens sider ved at klikke på sidernes hjørner!

 

Esoterisk-visdom-og-åndsvidenskab-fra-VisdomsNettetVi har brug for din støtte

VisdomsNettet er en fond, der ikke ejes af nogen, og alle arbejder gratis. Arbejdet opretholdes alene af donationer, og alle bidrag er altid velkomne. Dit bidrag kan indsættes på… Danske Bank - Reg. 1551 - konto nr. 16-973-335 - SWIFT-BIC: DABADKKK - IBAN: DK11 3000 0016 9733 35

På forhånd tak!

 

TALMYSTIK I EGYPTEN

 

Talsymbolik-i-Egypten-01

Pythagoras – personen med bogen – i Raphael-skolen i Athen

 

Den græske Pythagoras-tradition beskriver nogle universelle principper for tal, og tallenes symbolik var helt sikkert kendt af de gamle egyptere og af de mennesker, der arbejdede for dem − ikke som abstraktioner, men som logiske, visuelle udtryk. Templearkitekturen bekræfter det, og det samme gør associationer af bestemte tal i forbindelse med Neterus[1] (gudernes) aktiviteter i egypternes myter og symbolik.

Først skal et indviklet spørgsmål undersøges, for var egypterne mon polyteister eller monoteister? Det er et spørgsmål, der skaber store problemer for nutidens egyptologer. Troen på ét, universelt, kausalt princip findes ved roden af de fire store kosmogonier. Gudernes familier, der udstrømmer fra én kilde, er kernen i alt religiøst og kulturelt. Neteru befandt sig inden for rammerne af familiegruppen og dens relationer til andre guddommelige principper. Guderne var i en evig tilstand af bevægelse. Og derfor kan man sikkert sige, at egypterne havde begge overbevisninger – både den polyteistiske og den monoteistiske. Men periferisk betragtet ser det ud som om egypternes verdenssyn i bund og grund var polyteistisk, og at filosofien i Egypten derfor generelt var imod ét-guds-tænkningen.[2]

 

 

_________________________________

[1] Neteru er et ord, der sædvanligvis oversættes med ”guder”. Et andet ord, der ofte benyttes, er ”Neter”. Neter er den individuelle guddom for et sted eller for en aktivitet.

[2] Erik Hornung: ”Det er åbenbart unaturligt for egyptiske guder at blive defineret præcist. Deres væsen har en flydende tilstand, som vesterlændinge ikke er vant til. Den undslipper enhver dogmatisk og definitiv definition, og den kan altid udvides eller yderligere differentieres. Kombinationerne, som guderne skaber med andre guder, er midlertidige i mange henseender, og de kan gå i opløsning når som helst. Deres flydende væsen giver ikke plads til monoteisme, som er baseret sig på utvetydige definitioner”. (Opfattelser af Gud i det gamle Egypten. Cornell University Press: Ithaca NY, 1996, s. 99.)

_________________________________

Artikel-Talsymbolik-i-Egypten-Clark
Download-fil: TALMYSTIK I EGYPTEN - Rosemary Clark


Artikel-Talsymbolik-i-Egypten-Clark
Læsefil med vendbare sider: TALMYSTIK I EGYPTEN