Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

HELENA PETROVNA BLAVATSKY
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Helene-Petrovna-Blavatsky-Tænker-og-pioner

HELENA PETROVNA BLAVATSKY (9 af 13)


H.P. Blavatsky og Henry Olcott blev enige om at stifte en forening, der skulle forklare metafysiske fænomener. Det blev begyndelsen på åndsvidenskaben.

HELENA PETROVNA BLAVATSKY (9 af 13)

“Beviser” og dementier

 

Helena-Petrovna-Blavatsky-14-tænker-og-pioner1884: Richard Hodgson

Men ikke alt var idyl. Mr. og mrs. Coulomb, der var tidligere medarbejdere for H.P. Blavatsky i Adyar, anklagede hende pludselig for bedrageri. De påstod, at hun havde bedt dem om hjælp til bedragerier. De påstod, at de var blevet bedt om at konstruere budskaber, som H.P. Blavatsky derefter kunne påstå kom fra mestrene. Budskaberne kom til syne i et skrin i et værelse i hovedkvarteret i Adyar. De sagde desuden, at de havde hjulpet hende med andre påståede materialiseringer – herunder tilsynekomst af mestrene og breve fra dem. I maj 1884 nedsatte Det Engelske Selskab til Psykisk Forskning en komité, der skulle undersøge de fænomener, der knyttede sig til Det Teosofiske Samfund og H.P. Blavatsky. I november 1884 sendte de en repræsentant – Richard Hodgson – til Adyar, og han interviewede flere mennesker og undersøgte værelset med skrinet.

1885: Forfalskede “beviser”

I juni 1885 udsendte Det Engelske Selskab til Psykisk Forskning en rapport på baggrund af de forfalskede “beviser”, som stemplede H.P. Blavatsky på livstid i offentlighedens øjne.

1968: 1. dementi

Men i 1968 skrev Det Engelske Selskab til Psykisk Forskning et brev til det amerikanske ugemagasin Time. I brevet frasagde de sig ansvaret for Richard Hodgsons rapport. De skrev:

“Ansvaret for både oplysningerne og konklusionerne i den rapport, der blev offentliggjort i Selskabets tidsskrift, hviler på forfatterne”.

Forfatterne var Richard Hodgson og den daværende ledelse af selskabet.

1986: 2. dementi

I 1986 – på 100-årsdagen for rapporten – udsendte selskabet en 3-siders pressemeddelelse til førende aviser og ugeblade i England, USA og Canada, hvori der blandt andet stod:

 

“Nye studier har vist, at Madame Blavatsky, medstifter af Det Teosofiske Samfund, blev uretfærdigt fordømt. Selskabet til Psykisk Forsknings 'afsløring' af den russisk fødte okkultist, Madame H.P. Blavatsky i 1885, er i alvorlig konflikt med en overbevisende kritik af 1885-rapporten, som er udgivet i Selskabets tidsskrift (bind 53, april 1986). Sagen er blevet undersøgt på ny af dr. Vernon Harrison, tidligere præsident for Det Kongelige Fotografiske Selskab og forskningsleder for Thomas de la Rue, der er ekspert i forfalskninger. 1885-rapporten blev hovedsagelig skrevet af Richard Hodgson, som var en australsk pioner i både det amerikanske og engelske Selskab til Psykisk Forskning, og som blev verdenskendt på sagen”.

 

1885: HPB forlod Indien

På grund af sagen forlod H.P. Blavatsky Indien og Adyar den 31. marts 1885 for aldrig at vende tilbage, og hun levede resten af sit liv i Europa − de sidste år i England.

 

Helena-Petrovna-Blavatsky-15-tænker-og-pioner

Blavatskys segl

Artikel-Helena-Petrovna-Blavatsky-Åndsvidenskabelig-pioner
Download-fil: HELENA PETROVNA BLAVATSKY - tænker og pioner - Erik Ansvang


Artikel-Helena-Petrovna-Blavatsky-Åndsvidenskabelig-pioner
Læsefil med vendbare sider: HELENA PETROVNA BLAVATSKY - tænker og pioner