Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

KARMA eller TILGIVELSE
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Karma-eller-Tilgivelse-Åndsvidenskab-esoterisk-livssyn

KARMA eller TILGIVELSE (12 af 15)


Åndsvidenskaben taler om karma og selvudvikling. Kirken taler om synd og syndsforladelse. Men kan virkningen af en naturlov ophæves i tid og rum?

KARMA eller TILGIVELSE (12 af 15)

Synd er ulydighed mod Gud

 

Synd i klassisk forstand er identisk med ulydighed mod Guds vilje. Det fremgår af Adams ulydighed, der almindeligvis betragtes som menneskehedens første synd. Den nedarvedes endog på mystisk vis til alle Adams efterkommere, som er hele menneskeheden, og dermed blev Adams personlige synd til arvesynden. Synd defineres som ulydighed mod Guds bud – uanset dette buds art. Det kan ikke undre. Helt tilbage i Det Gamle testamente forestiller man sig Gud som en person og en streng autoritet. Det kan heller ikke undre, hvis man tager i betragtning, at Kirken næsten lige fra begyndelsen tilpassede sig samfundsordenen. For at kunne fungere krævede samfundet, at alle strengt overholdt samfundets love. Hvor tyranniske eller hvor liberale lovene var, og hvordan de håndhævedes, spillede ingen større rolle i sammenligning med det centrale mål:

 

– folk skulle lære at frygte selve autoriteten …

 

– ikke bare “ordensmagtens” repræsentanter, fordi de bar våben. Denne frygt var ikke tilstrækkelig garanti for, at staten fungerede, som den skulle.

 

Karma-eller-Tilgivelse-25-Åndsvidenskab-esoterisk-livssyn

 

Folk overholder ikke lovene alene, fordi de er bange, men også fordi de føler sig skyldige over deres ulydighed. Denne skyldfølelse kan man slippe af med gennem syndsforladelse eller tilgivelse … som kun autoriteten kan give!

Både kirke og stat

Så længe minoriteten havde magten, og majoriteten måtte tjene denne minoritet og være tilfreds med smulerne fra de riges bord, var det nødvendigt at opelske fornemmelsen af, at ulydighed er en synd. Den blev opelsket både af kirke og stat, der samarbejdede, fordi begge parter måtte beskytte hver sit hierarki. Begge parter brugte familien som en institution, der skulle opdrage børnene til lydighed fra det første øjeblik, de viste selvstændig vilje. Børnenes selvstændige vilje skulle nedkæmpes for at få dem til at fungere som lovlydige borgere senere hen.

 

Karma-eller-Tilgivelse-26-Åndsvidenskab-esoterisk-livssyn

 

Synd i konventionel teologisk og verdslig forstand er derfor et begreb, der har sin plads i en autoritær struktur. Det kræver, at menneskers centrum ikke findes i dem selv, men i den autoritet, de underkaster sig. Man finder ikke fred og harmoni gennem egen aktivitet, men gennem passiv lydighed og autoritetens påskønnelse. Underkastelsen behøver ikke være bevidst. Og den kan være stor eller lille.

Artikel-Karma-eller-Tilgivelse-Åndsvidenskab-og-esoterisk-livssy
Download-fil: KARMA eller TILGIVELSE - Erik Ansvang


Artikel-Karma-eller-Tilgivelse-Åndsvidenskab-og-esoterisk-livssy
Læsefil med vendbare sider: KARMA eller TILGIVELSE