Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

FARVESYMBOLIK
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Farvesymbolik-Erik-Ansvang

FARVESYMBOLIK (5 af 7)


Ifølge den åndsvidensklabelige forskning er der en direkte og naturlig forbindelse mellem farver og bestemte menneskelige kvaliteter og karakteregenskaber.

FARVESYMBOLIK (5 af 7)

Farvesymbolik

 

Alle mennesker kommunikerer med symboler, og alle fortolker ubevidst disse symboler. Et godt eksempel er kropssproget. Et ansigtsudtryk, en håndbevægelse eller en kropsstilling sender et signal, som spontant opfattes og fortolkes af modtageren.

 

Farvesymbolik-07-Erik-Ansvang

 

Valg og anvendelse af farver er en anden måde at kommunikere ved hjælp af symboler, og farverne benyttes mere eller mindre bevidst. De fleste ved, at farver påvirker menneskets sindsstemning. Det er også kendt, at farver bruges bevidst til eksempelvis at fange menneskers opmærksomhed – for eksempel på reklameskilte (orange udsalgsskilte) eller trafikskilte (røde faresignaler) etc.

I tidens løb er farverne blevet tillagt mange psykologiske og symbolske betydninger, og disse betydninger er i høj grad afhængige af den kultur, der har skabt dem. Selvom farver er universelle, så virker de forskelligt på forskellige mennesker i forskellige kulturer.

 

Farvesymbolik-08-Erik-Ansvang

 

Man kan eksempelvis spørge: Hvad symboliserer den røde farve? Her i Vesten vil svaret være: Lidenskab, aktivitet, kærlighed, varme, styrke, selvsikkerhed, vildskab, frugtbarhed, opmærksomhed, fare/stop, erotik, kommunisme etc. Men kineserne ville sige bryllup og glæde. For de gamle vikinger var svaret død og ulykke. For romerne betød den røde farve krig (krigsguden Mars), frugtbarhed (frugtbarhedsgudinden Ceres) og glæde (vinguden Bacchus). For de gamle egyptere var rødt symbolmørke, separatisme og krystallisering (den ”onde” gud Seth). Og de nordamerikanske indianere forbandt rødt med ørken og ulykke.

 

Farvesymbolik-09-Erik-Ansvang

 

Den grønne farve vil i Vesten være symbol på økologi, håb, fornyelse, friskhed, ungdom, umodenhed, misundelse etc. Og i det 15.århundrede var grøn det bedste valg til en brudekjole. De første kristne bandlyste den grønne farve på grund af anvendelsen i hedenske ceremonier. F.eks. betød grøn frugtbarhed hos kelterne. (”Den grønne mand” var frugtbarhedsguden), mens grønt betød håb, forårets glæde og vækst (Horus falken) i det gamle Egypten.

 

Farvesymbolik-10-Erik-Ansvang

 

Den hvide farve fortolker en vesterlænding som renhed, tro, sandhed, renhed, glæde og lykke, sårbarhed, bryllup etc., mens hvid for en inder er symbol på begravelse. Og kineserne er enige, for her er den hvide farve symbol på sorg.

Farver i erhvervslivet

Erhvervene kan have indflydelse på den betydning, man tillægger en farve. I et amerikansk forsøg blev forskellige grupper bedt om at tage stilling til udvalgte farver. Resultatet viste for eksempel, at farverne rød og lys blå typisk havde følgende betydning:

For finansfolk betød den røde farve ikke lønsom, mens den for hospitalsansatte betød rask, og ingeniører fortolkede rød som udtryk for fare. Lys blå var for finansfolk udtryk for pålidelighed, for hospitalsansatte betød farven død, mens den for ingeniørerne var udtryk for kulde eller vand.

Artikel-Farvesymbolik-Erik-Ansvang
Download-fil: FARVESYMBOLIK - Erik Ansvang


Artikel-Farvesymbolik-Erik-Ansvang
Læsefil med vendbare sider: FARVESYMBOLIK