Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

PSYKOSYNTESE - en psykologi med en sjæl
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Psykosyntese-Kenneth-Sørensen

PSYKOSYNTESE - en psykologi med en sjæl (6 af 13)


Psykosyntesen er en af de få psykologiske retninger, der sætter menneskets sjæl i centrum. Artiklen er en introduktion til psykosyntesens grundbegreber.

PSYKOSYNTESE - en psykologi med en sjæl (6 af 13)

Ovaldiagram

fortsat

 

Psykosyntese-Kenneth-Sørensen-09

 

7. Det kollektive ubevidste

Den omsluttende skal på ægget skal betragtes som afgrænsende men ikke adskillende. Den fungerer som en membran, der afgrænser en celle, og den tillader en konstant og aktiv udveksling med hele kroppen. Ethvert menneske står i et tæt psykologisk forhold til sine omgivelser, som griber ind i det individuelle psykiske miljø.

Intet menneske er en øde ø. Alle er tæt forbundet til sine medmennesker, fordi alle deler det samme liv. Det kollektive ubevidste er det transrelationelle lag, som forbinder alle med alle. Det er summen af menneskehedens erfaringer, som alle fødes ind i, og som alle bærer med sig som led i kulturens og civilisationens indflydelse, og som alle er underlagt. Det kollektive ubevidste er både alle de lavere og alle de højere erfaringer, som er deponeret i menneskets følelses- og tankeliv − især af mytisk karakter. Det er forestillingen om faderen, moderen, nationen, Gud, mennesket, naturen osv.

De ”to” Selv

Der er ikke to ”Selv”, selv om det personlige ”selv” ikke er bevidst om dets højere modpol, og derfor kan det opleves som todelt. ”Selvet” er ét, og det manifesterer sig i forskellige grader af opmærksomhed eller bevidsthed. Den bevidsthed, som det personlige ”Jeg” og ”selv” oplever, er en forvrænget projektion af det højere ”Selvs” lys.

”Jeg’et” er med andre ord et lavere bevidsthedsmæssigt udtryk for en højere åndelig realitet – ”Selvet”. Forskellen på de to kan forklares sådan: ”Jeg’et” er den personlige selvbevidsthed, der oplever, at den er adskilt fra andre personligheder, mens ”Selvet” er en højere og mere helhedsorienteret og transcendent bevidsthed, hvor oplevelsen af enhed med alle andre er dominerende.

Artikel-Psykosyntese-Kenneth-Sørensen
Download-fil: PSYKOSYNTESE - en psykologi med en sjæl - Kenneth Sørensen


Artikel-Psykosyntese-Kenneth-Sørensen
Læsefil med vendbare sider: PSYKOSYNTESE - en psykologi med en sjæl