Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

PSYKOSYNTESE - en psykologi med en sjæl
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Psykosyntese-Kenneth-Sørensen

PSYKOSYNTESE - en psykologi med en sjæl (3 af 13)


Psykosyntesen er en af de få psykologiske retninger, der sætter menneskets sjæl i centrum. Artiklen er en introduktion til psykosyntesens grundbegreber.

PSYKOSYNTESE - en psykologi med en sjæl (3 af 13)

Psykosyntesens & Assagiolis

ovaldiagram

 

Roberto Assagiolis ovaldiagram er en grafisk fremstilling af menneskets indre psykologiske konstitution. Diagrammet er en udvidelse af den kendte model, som Sigmund Freud udviklede. Der er naturligvis kun tale om en model af virkeligheden, og den er aldrig helt i overensstemmelse med virkeligheden.

 

Psykosyntese-Kenneth-Sørensen-03

 

I det følgende tages der bl.a. udgangspunkt i bogen Psychosynthesis.[1]

1. Det lavere ubevidste

Det lavere ubevidste er i høj grad udtryk for menneskets fortid og historie. Området er ikke umiddelbart tilgængeligt for bevidstheden, men det ligger i baggrunden og styrer menneskets adfærd. Det er et af de mest potente og kraftfulde områder. Mennesket er sandsynligvis på godt og ondt langt mere styret af området, end man ofte er klar over. Det lavere ubevidste er menneskets ubevidste responsmekanisme. Det er herfra, mennesket agerer, når det spontant reagerer på livets påvirkninger. Det er et område, der virker stærkt i forbindelse med hjernens thalamus område[2] og dermed det autonome nervesystem. Alle de følelser og tanker, som præger menneskets opvækst − den hjemlige familieatmosfære − lærer man som barn i dette område. De ubevidste livsstrategier og livstydninger er på godt og ondt lagret i det automatiske responsapparat. Derfra styrer de i høj grad de ubevidste og instinktive reaktioner på mennesker og begivenheder i livet.

Det er som om menneskets opvækst har udstyret det med en bestemt software, der som en mikrochip regulerer adfærden. Softwaren kan ændres, hvis man bevidst omprogrammerer den. Det er her, psykosyntesen bliver relevant. Man kan bevidst kontrollere sin ”indre software” for at finde uhensigtsmæssige adfærdsmønstre, og derefter − via psykosyntesens mange teknikker − at skabe en bedre og mere hensigtsmæssig responsmekanisme.

Naturen har i virkeligheden udviklet en genial konstruktion, specielt når man ved, hvordan den fungerer. Kendskab til funktionen betyder, at man i et vist omfang kan frigøre sig fra den og bruge dens mekanismer. Det er ikke en utopisk vision at forestille sig, at man faktisk kan lære sig selv at reagere med visdom og kærlighed helt automatisk! Roberto Assagiolis definition har en tendens til at betone de vanskelige sider af området, men man skal huske, at de positive og sunde reaktioner også er lagret her.

Iflg. Roberto Assagioli indeholder området:

  • De elementære psykologiske aktiviteter, som dirigerer kroppens liv og den intelligente koordinering af kroppens funktioner.
  • De grundlæggende drivkræfter og primitive drifter.
  • Mange komplekser opladet med intense følelser.
  • Drømme og forestillinger af lavere art.
  • Lavere, ukontrollerede parapsykologiske processer.
  • Forskellige patologiske manifestationer, som f.eks. fobier, besættelser, tvangsmæssige drifter og paranoide bedrag.

 

 

 

_________________________________

[1] Roberto Assagioli: Psychosynthesis, p. 17-21

[2] Thalamus findes som den anden store kerneansamling – foruden hypothalamus – i storhjernens (cerebrums) mellemhjerne (diencephalon), og er i øvrigt tæt relateret til hjernebarken (cortex cerebri).

_________________________________

Artikel-Psykosyntese-Kenneth-Sørensen
Download-fil: PSYKOSYNTESE - en psykologi med en sjæl - Kenneth Sørensen


Artikel-Psykosyntese-Kenneth-Sørensen
Læsefil med vendbare sider: PSYKOSYNTESE - en psykologi med en sjæl