Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

PLEJADERNE OG FORHISTORISKE KULTURER
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Plejaderne-og-forhistoriske-kulturer-Ove-von-Spaeth

PLEJADERNE OG FORHISTORISKE KULTURER (6 af 8)


Der er traditioner med ensartede forestillinger om bestemte stjernebilleder. Arv fra tidligere civilisationer?

PLEJADERNE OG FORHISTORISKE KULTURER (6 af 8)

Avanceret kultur meget tidligere

 

Den videnskabelige tydning af Nebra-bronzeskiven, kom for alvor i gang i 2003, efter at myndighederne havde konfiskeret den fra skattejægere, der ulovligt havde udgravet den.

Harald Meller, der er den tyske delstat Saxen-Anhalts chefarkæolog, mener, at den astronomiske bronzeskive også efterhånden fik en betydning som kultobjekt. Dog, efter at skivens astronomiske forhold (jf. nedenfor) var blevet belyst, erklærede han: ”... Vi har dramatisk undervurderet de præhistoriske mennesker ...”.

Dog synes der ikke bemærket den betydning som ligger i, at teknologien bag skivens fremstilling ligeledes var meget avanceret. Bronze er normalt en legering af kobber med ca. 10 pct. (eller mere) tin til at hærde kobberet, en metode tidligst kendt ca. 2.000 f.Kr. fra sumerisk-babyloniske, persiske og egyptiske fund. Begge metallers forekomststeder findes sjældent geografisk nær hinanden, undtagen f.eks. i Persien, hvor de kunne bringes i kontakt med hinanden, så udvikling af bronze kunne ske, hvorimod tin måtte indføres til Egypten, der til sin rådighed kun havde kobber (på Sinai).

Tidligt fandtes der også den neolitiske Vinca-kulturs åbne kobberminer i de rumænske bjerge (f.eks. den 5000-årige Ötzi-alpemands økse var af kobber) og på den dengang større ø Helgoland. Men bronzeskiven i Nebra kunne netop også være inspireret fra Mellemøsten.

Som det vil blive klart, kunne denne inspiration eventuelt også angå bron­zeskivens astronomiske dekoration. Den solide 32 cm brede og 2 kg tunge skive med guldindlæg viser Sol, Måne og 32 stjerner. Heriblandt ses en markant gruppe af syv stjerner, hvortil skivens undersøgte astronomiske forhold peger − ikke overraskende − på netop Plejaderne.

Ligesom i de meget gamle kulturers beskæftigelse med stjerneverdenen var også metals bearbejdning altid sat i forbindelse med deres religiøse verden. En forgrening førte til alkymi. I kobbermineområdet på Sinai havde egypterne bygget et tempel for himmelgudinden Hathor og Sirius-stjernen. Måske vil en oldtidshelligdom også kunne findes i de rumænske bjerge.

 

Plejaderne-og-forhistoriske-kulturer-07-Ove-von-Spaeth

 

Mul-Apin stjerne- og himmelfænomen-fortegnelsen fra Babylon.
Brændt lertavle med kileskrift, ca. 650 f.Kr.
 

Artikel-Plejaderne-og-forhistoriske-kulturer-Ove-von-Spaeth
Download-fil: PLEJADERNE OG FORHISTORISKE KULTURER


Artikel-Plejaderne-og-forhistoriske-kulturer-Ove-von-Spaeth
Læsefil med vendbare sider: PLEJADERNE OG FORHISTORISKE KULTURER