STJERNEKUNDSKAB
I DET GAMLE EGYPTEN
Af Ove von Spaeth
Du kan frit downloade artiklen"STJERNEKUNDSKAB I DET GAMLE EGYPTEN". For at kunne læse filen, skal du have programmet Acrobat Reader, som du kan hente på www.adobe.com/dk - det er gratis. Materialet downloades ved at klikke på pdf-filen i ruden til højre.
OBS!
Klik på den øverste artikel til højre, hvis du ønsker at downloade artiklen.
Klik på den nederste artikel, hvis du ønsker at læse den på internettet. Du kan vende artiklens sider ved at klikke på sidernes hjørner!
Vi har brug for din støtte
VisdomsNettet er en fond, der ikke ejes af nogen, og alle arbejder gratis. Arbejdet opretholdes alene af donationer, og alle bidrag er altid velkomne. Dit bidrag kan indsættes på… Danske Bank - Reg. 1551 - konto nr. 1-697-3335 - SWIFT-BIC: DABADKKK - IBAN: DK11 3000 0016 9733 35
På forhånd tak!
STJERNEKUNDSKAB
I DET GAMLE EGYPTEN
De gamle egypteres astronomiske kundskaber
har vist sig overraskende større end hidtil antaget
De gamle egypteres astronomiske kundskaber har vist sig overraskende større end hidtil antaget.
Vidtgående astronomisk viden kombineret med avanceret geometri indgik i arkitekturen for pyramider og templer. Og Alexandrias berømte bibliotek rummede imponerende astronomiske optegnelser.
Det er lykkedes denne artikels forfatter at afdække, at verdens ældste kendte stjernekort rummer informationer om en konkret hændelse af et sjældent himmelfænomen. Kortet er fremstillet af Egyptens højtbegavede ’storvesir’ Senmut, ca. 1.500 f.Kr.
Stjernelærens ældre spor
Der eksisterer nogle mere end 5000 år gamle spor af detaljerede himmelobservationer i Mellemøsten. Sammen med astronomien må også stjernelæren allerede tidligt have været kendt i Babylon, mens det har været sværere at finde entydigt genkendelige spor heraf fra Egyptens ældste tider.
Efter persernes erobring af Egypten 525 f.Kr. fik egypterne større interesse for også at tage den babyloniske udgave af zodiaken i brug. Dette stjernebæltes særlige opdeling i Dyrekredsbilleder ses især afbildet i det græsk regerede Egypten efter 332 f.Kr. Dog må det bemærkes, hvad forskningen mest har overset, at denne form for astrosymbolik også synes at have eksisteret længere tilbage i Egyptens historie.
Eksempelvis Senmuts stjernekort (omtales i det følgende) fra ca. 1.500 f.Kr., har skorpiongudinden Selkit (Serqet) afbildet på nøjagtig det sted på himlen, hvor Skorpionens stjernebillede er placeret. Noget lignende forhold gælder for Løven(s stjerner), og dertil en række ikke-zodiakale stjernebilleder som var helt tilsvarende kendt hos babylonierne, og som findes sammen med egypternes egne stjernebilleder, der uden for den egyptiske kulturkreds kan virke temmelig fremmedartede.
Inden for den med rette højt berømmede egyptiske kultur vides der ikke at være bevaret særlig mange optegnelser om egyptisk astronomi og stjernelære i forhold til f.eks. den store mængde fundne materiale med babylonisk, højt kvalificeret himmelkundskab. Et godt overblik kan fås i Otto Neugebauer & Richard A. Parker: ”Egyptian Astronomical Texts” (vols. 1-3, London 1962-1969). Heri er registreret og behandlet alt væsentligt, der kendes af egyptiske astronomiske optegnelser, stjernekort og kalendere i indskrifter og manuskripter m.v. Her i alt 131 tilfælde - heraf 50 stjernelister - gennem 2.000 år.
I alle ældre kulturer over hele verden var bl.a. solformørkelser betragtet som overmåde vigtige fænomener. Netop det ofte manglende ældre egyptiske materiale har hos flere forskere medført en forståelig, men som vi skal se, mindre berettiget tvivl om, hvorvidt oldtidens egyptere kunne forudberegne solformørkelser - såvel som planeternes meget nøjagtige kurs.
|