Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

PLEJADERNE OG FORHISTORISKE KULTURER
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Plejaderne-og-forhistoriske-kulturer-Ove-von-Spaeth

PLEJADERNE OG FORHISTORISKE KULTURER (5 af 8)


Der er traditioner med ensartede forestillinger om bestemte stjernebilleder. Arv fra tidligere civilisationer?

PLEJADERNE OG FORHISTORISKE KULTURER (5 af 8)

Plejadestjernerne på

Nebra-bronzeskiven

 

Igen, ca. 10.000 år efter Lascaux-grottens hulemalerier, kan Plejaderne ses afbildet på en astronomisk bronzeskive, der blev fundet i 1999 i Nebra, ca. 180 km sydøst for Berlin i den tyske delstat Saxen-Anhalt. Dateringen ud fra en række pålidelige betingelser afgør, at den er udført for 3.600 år siden. (Mere om selve bronzeskiven nedenfor).

Fundstedet var på en bakketop ved Nebra i samme område som Goseck, hvor der omkring år 2000 er blevet afdækket Europas og endda verdens ældste kendte stjerneobservatorium. Dette bl.a. ifølge Madhusree Muker­jee: ”Circles for Space. German ‘Stonehenge’ marks oldest observatory” (Scientific American, 8th December 2003).

Observatorieanlægget er anlagt med et system af fire koncentriske cirkelvolde og kanaler uden på hinanden (næsten som i Platons beskrivelse af en Atlantis-by) − her 75 m i diameter. Og det er dateret efter alle kunstens regler ved standardkronologi for arten af potteskår såvel som ved det flotte lineære, neolitiske design − alt viser, det går mindst 7.000 år til­bage i oldtiden − flere tusinde år ældre end Nebra-skiven og er endda ældre end Stonehenge.

Der er tre portåbninger − mod sydøst, sydvest og nord − præcist indrettet efter vintersolhvervslinjen. Stående i centrum ved vintersolhverv − og kun på det tidspunkt − kunne observatørerne også se Solens opgang og nedgang i hhv. den sydøstlige og sydvestlige åbning. Igen, det har overrasket forskningstraditionel opfattelse af fortiden, at europæiske neo­litiske folk og bronzealderfolk opmålte himmelforholdene så tidligt og på en så eksakt måde.

Denne imponerende konstruktion har krævet et system af optegnelser fra uddannede mennesker rekrutteret i en oplyst elite med videnstradition langt tilbage i fortidscivilisationer, som vi har hørt faktisk intet om hidtil. Opbevaring af viden og matematiske og astronomiske data nødvendiggør skrift. I Glozel, Frankrig, blev der 1924 fundet en 6.000-årig skrift, og den neolitiske Vinca-kulturs 7.000-årige skrift er fundet i Bulgarien i 1986. I Ukraine, Sydfrankrig og Jugoslavien findes pyramideanlæg ældre end egyptiske − en storslået fortidskultur overset. Flere og flere fortidsopdagel­ser trænger sig på − og vil ændre vores nuværende billede totalt.

Igen, konstruktionen af cirkelanlægget i Goseck har været dybt forankret i et religiøst, astrospirituelt opfattelsesunivers udover det astronomiske og kalendariske koncept. Den tids kalenderformål alene ville ikke have krævet en sådan eksakthed og formidabel konstruktion.

 

Plejaderne-og-forhistoriske-kulturer-06-Ove-von-Spaeth

Sol, Måne og bl.a. Plejaderne − for 3.600 år siden
repræsenteret på bronzeskiven fra Nebra, Tyskland.

 

Artikel-Plejaderne-og-forhistoriske-kulturer-Ove-von-Spaeth
Download-fil: PLEJADERNE OG FORHISTORISKE KULTURER


Artikel-Plejaderne-og-forhistoriske-kulturer-Ove-von-Spaeth
Læsefil med vendbare sider: PLEJADERNE OG FORHISTORISKE KULTURER