Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

ALKYMIENS MYSTERIER & GULDKALVEN
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Alkymiens-mysterier-&-Guldkalven-Ove-von-Spaeth

ALKYMIENS MYSTERIER & GULDKALVEN (3 af 14)


Hvorfor tvang Moses israelitterne til at drikke guldstøv fra guldkalven? Var det en straf, eller var det udtryk for alkymisk indsigt?

ALKYMIENS MYSTERIER & GULDKALVEN (3 af 14)

Guldkalven i fortiden og i nutiden

 

Alkymiens-mysterier-&-Guldkalven-04-Ove-von-Spaeth

 

Det er fantastisk, at guldkalv-kulten stadig findes og netop med centrum i dette Sydlibanon-område hos druzerne (men der har så vidt vides ikke været opmærksomhed på nogen sammenhæng).

Druzer-sektens særlige gren af shia-muslimsk religion indeholder andre traditioner og også elementer fra de gamle mysteriekulter samt gnosticisme, neo-platonisme, buddhisme, manikæisme − og reinkarnationslære.

Druzerne, der påstår at være af ikke-arabisk oprindelse, har i Israel og Libanon bevaret traditioner i forbindelse med guldkalven. De indgår i sektens hemmelige ritualer, der forvaltes af druzernes religiøse og verdslige leder, overhovedet for den førende familie, den magtfulde Jomblat-klan.[1]

Druzernes guldkalvfigur tages frem fra en sølvboks en gang om året til et særligt kultceremoniel, skriver den amerikanske antropolog William B. Seebrook i sin rapport The Golden Calf of the Druzes.[2] Figuren er udført som en lille 'statue' af en gylden okse, og den er mindre end en lille kat − dvs. næsten samme størrelse som de nævnte guldkalvfigurer, der er fundet nær Ashqelon og ved Dan i Libanon, og som nævnt er det især steder, som var beboet af Dan-stammen, der fortsat havde guldkalv-kult.

Okse- eller tyrekulter var ikke altid specielt frugtbarhedskultiske − hvilket forskerne ellers tidligt foreslog − og de var heller ikke udtryk for "materialisme". Det begreb er langt senere i historien tillagt misvisende symbolik som "dansen om guldkalven". En dum kliche. Hverken i selve beretningen eller i resten af Bibelen antydes det mindste i den retning!

Men forholdet er stik modsat, idet israelitterne frivilligt afgav de guldsager og smykker, som de havde erobret eller stjålet i Egypten, til at støbe guldkalven af. Senere i Bibelen symboliserer guldkalven "frafald" fra den rigtige lære.

 

 

_________________________________

[1] Ifølge Philip K. Hittis informative afhandling The Origins of the Druze People and Their Religion (i Columbia University Oriental Studies, vol. 28, New York 1928).

[2] I ‘Asia’ (New York, March 1926, pp. 220-227 og 250-253).

_________________________________

Artikel-Alkymiens-mysterier-&-Guldkalven-Ove-von-Spaeth
Download-fil: ALKYMIENS MYSTERIER & GULDKALVEN - Ove von Spaeth


Artikel-Alkymiens-mysterier-&-Guldkalven-Ove-von-Spaeth
Læsefil med vendbare sider: ALKYMIENS MYSTERIER & GULDKALVEN