Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

ALKYMIENS MYSTERIER & GULDKALVEN
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Alkymiens-mysterier-&-Guldkalven-Ove-von-Spaeth

ALKYMIENS MYSTERIER & GULDKALVEN (2 af 14)


Hvorfor tvang Moses israelitterne til at drikke guldstøv fra guldkalven? Var det en straf, eller var det udtryk for alkymisk indsigt?

ALKYMIENS MYSTERIER & GULDKALVEN (2 af 14)

Guldkalven velkendt hos arkæologer

 

Mange betragter hele historien om Moses, udvandringen fra Egypten og guldkalven som en myte, der blev opfundet tusind år efter den tid, som Moses ellers antages at have levet i. Men arkæologer har fundet flere guldkalve i Israel − fra netop Moses' tid, og på de bestemte steder, hvor Bibelen præcist omtaler, at de guldkalv-kultiske folk havde slået sig ned.

I Bibelens "Dommernes Bog" (18,11-31) oplyses det, at Dan-stammen, der dyrkede guldkalven kontinuerligt indtil 700-tallet f.Kr., havde ladet denne tradition fortsætte gennem en præst, der var en af Moses' direkte efterkommere (blandt de tre eneste af hans slægt, der efter invasionen nævnes i Bibelen). En større gruppe af Dan-stammen og denne præst, Jonathan, brød op fra Jaffa-området ude ved kysten − under presset fra stammens nabofolk, filistrene − og flyttede herefter nordpå til Libanons indre, til byen Leshem (Laish). De indtog denne by og omdøbte den til Dan − og de medbragte deres guldkalv-kult.

 

Alkymiens-mysterier-&-Guldkalven-03-Ove-von-Spaeth

 

Der er forskellige steder i Israel udgravet små figurer af tyrekalve eller unge tyre, støbt i bronze. Disse guldkalvfigurer dateres til 1400-1200 f.Kr. En af disse − som nu er anbragt i Israels Museum i Jerusalem − er fundet i Samaria, nær den ældgamle vej mellem Dothan og Tirzah på en kultplads, hvor den kultiske udøvelse foregik under åben himmel − ligesom det skete ved guldkalven på Sinai.[1]

En anden guldkalvfigur er fundet i det nordligste Israel ved et tempel i Hazor 25 km syd for byen Dan. Begge guldkalvene omtales i Amihai Mazars artikel "Bronze Bull Found in Israelite 'High Place'"[2]. High Place var normalt udtryk for 'hellig offerplads'.

Fra Harvard University's udgravninger i Israel, ledet af den amerikanske arkæolog Lawrence E. Stager, blev der 27. juli 1990 offentliggjort et 'hemmeligholdt' fund af en guldkalv, der i juni var udgravet af hans assistent Rachel Starck. Man fandt den under ruinen af et nedbrændt tempel ved byporten i oldtidshavnebyen Ashqelon 19 km nord for Gaza.

Denne guldkalv er 12,5 cm lang[3] og støbt i guld på bronze og sølv, og den er verdens ældste kultfigur med ædelmetal. Findestedet Ashqelon er netop i Dan-stammens gamle Palæstina-kystområde, der i skiftende tider også har tilhørt filistrene og senere Juda-stammen. Dateringen er 1500-1400-tallet f.Kr. og dermed på Moses' tid.

 

 

_________________________________

[1] Mere om guldkalven og Moses i Ove von Spaeths bog Den Hemmelige Religion, kap. 8

[2] I Biblical Archaeology Review, vol. 9, no. 5, 1983, pp. 34-40

[3] Time Magazine, 6th August 1990

_________________________________

Artikel-Alkymiens-mysterier-&-Guldkalven-Ove-von-Spaeth
Download-fil: ALKYMIENS MYSTERIER & GULDKALVEN - Ove von Spaeth


Artikel-Alkymiens-mysterier-&-Guldkalven-Ove-von-Spaeth
Læsefil med vendbare sider: ALKYMIENS MYSTERIER & GULDKALVEN