Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

MÅNESYMBOLIK
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Månesymbolik-Erik-Ansvang

MÅNESYMBOLIK (5 af 9)


Månen har indflydelse på Jorden. Månen modtager sit lys fra Solen, og derfor sættes der i symbolikken lighedstegn med det modtagende, passive eller feminine princip.

MÅNESYMBOLIK (5 af 9)

Månen og tiden

 

Månesymbolik-07-Erik-Ansvang

 

I nutiden er det almindeligt accepteret, at Månens rytme var den første, der blev brugt til at udmåle tiden − altså før man begyndte at bruge Solens rytme som målestok. Og der er også en mulig sammenhæng mellem Månen og myterne om genopstandelsen – når forår følger vinteren − når blomsterne dukker frem efter frosten − når Solen igen stiger over horisonten efter nattens mørke – når den tiltagende Måne vokser frem af nymånen. Månens regulerende påvirkninger blev tidligt anset som et mellemled mellem himmel og jord. Månen ikke alene udmåler og betinger jordiske faser, den forener dem desuden i kraft af sin aktivitet. Den forener vand og regn, og den betinger kvinders, dyrs og plantevækstens frugtbarhed. Mest af alt opretholder den ikke sin identitet, som en klar, lysende og fuldkommen synlig cirkel, men den må lide under begrænsninger af sin fulde form.

Disse faser er analoge med årstiderne og menneskets levetid, og det er årsagen til slægtskabet mellem Månen og naturens biologiske orden, eftersom den også er udgangspunktet for forandringens lov – væksten (fra spire eller ungdom til modenhed eller manddom) og forfald (fra manddom til alderdom). Det kan være grundlaget for sagnet om, at Månens usynlige fase korresponderer med menneskets død – og som konsekvens heraf – idéen om, at de døde rejser til Månen og igen vender tilbage fra Månen i visse traditioner, der anerkender reinkarnation. Død medfører derfor ikke udslettelse, men alene et midlertidigt fravær fra det fysiske plan. I tre nætter forsvinder Månen fra himlen, men på den fjerde dag genfødes den.

Da det er Månen, der på denne måde spinder tidens tråd − og dermed livstråden − afbildes gudinderne ofte som edderkopper i midten af deres spind. Spinderokken og tenen er derfor gudindernes symboler.

Artikel-Månesymbolik-Erik-Ansvang
Download-fil: MÅNESYMBOLIK - Erik Ansvang


Artikel-Månesymbolik-Erik-Ansvang
Læsefil med vendbare sider: MÅNESYMBOLIK