Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

KONKURRENCE - ESOTERISK BELYST
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Konkurrence-esoterisk-belyst-Erik-Ansvang

KONKURRENCE - ESOTERISK BELYST (7 af 21)


Er konkurrence positivt? Eller er der mon alternativer til det konkurrerende, kæmpende og stridende menneske?

KONKURRENCE - ESOTERISK BELYST (7 af 21)

Menneskeriget

 

Konkurrence-esoterisk-belyst-12-Erik-Ansvang

 

Grænsen mellem dyrerige og menneskerige er flydende ligesom mellem de andre riger. Den første spæde tænkning i menneskeriget var stimuleret af den dyriske natur eller instinktive bevidsthed, og den drejede sig kun om tilfredsstillelse af de lavere drifter. Sult, tørst, kønsligt begær og trang til søvn fyldte hele livet og bevidstheden.

I løbet af utallige inkarnationer vokser menneskets bevidsthed fra den mest primitive, instinktive bevidsthed til stadig større grader af indsigt, forståelse og selvkontrol. Mennesket frigør sig gradvis fra genernes underbevidste styring. De instinktive reaktioner gøres bevidste gennem øget forståelse af livets årsager og virkninger, som reelt er udtryk for forståelse af naturlovene. Og denne udvikling fører efterhånden til det afgørende punkt: Personlighedens integration, hvor menneskets tanker, følelser og handlinger fungerer som en helhed? Hvordan når man frem til dette stadie?

 

Gennem kamp og strid!

Gennem indbyrdes konkurrence!

 

Børns leg er et livtag med kosmos

Børn repeterer gennem opvæksten de lavere aspekter af menneskets natur. De gentager de faser, som mennesket tidligere har måttet gennemleve for at vinde kontrol over de lavere eller instinktive sider i menneskets natur. En finsk læge og professor, Matti Bergström[1] siger, at hvis man alt for tidligt presser børn til kun at lege pædagogiske lege, får deres kaotiske sider for lidt spillerum. Børns ofte voldsomme lege er dybest set et udtryk for, at der i deres bevidsthed foregår en kamp mellem orden og kaos.

 

Konkurrence-esoterisk-belyst-13-Erik-Ansvang

 

Når man som voksen ser på børn, der leger sammen, har man ofte svært ved at forstå, hvad der sker, for snart sidder de stille og fredeligt og leger, og i næste øjeblik er de oppe at slås. De kan endda sidde helt alene og stille og roligt bygge et tårn af klodser, for pludselig rasende at sparke det omkuld. Hvorfor? Det voksne menneske sætter mest pris på den rolige del af børnenes leg. Problemet er, at man har klistret en etikette, der hedder “leg” på børnenes aktivitet. Børnene selv har ingen opfattelse af, at de leger. De er bare. De er et naturligt møde mellem kaos og orden.

Kaos er selve urkraften

Kaos opstår, når selve urkraften manifesterer sig i entusiasme og intensitet. Modpolen er orden, ceremoni og viden. Både kaos og viden er nødvendige kræfter i både barnets univers, i den voksnes univers og i det store univers. Universet startede ifølge naturvidenskaben med det såkaldte “big bang”. Big bang er punktet for skabelsen. Selve skabelsen er angiveligt udtryk for kaos, men …

 

– Universet under udvikling er udtryk for orden,

som er skabt ud af kaos gennem kamp.

 

Det samme gør sig gældende i solsystemet, planetsystemet, naturrigerne og i det enkelte menneske. Mennesket fødes, og gennem kamp overvinder det kaos og skaber orden. Mennesket lærer gradvis at mestre naturens riger gennem naturens cykliske gentagelse.

Styrke opnås gennem kamp

Al styrke opstår som følge af kamp af en eller anden art. Hvis man vil have overarme som en bodybuilder, skal man arbejde med håndvægte. Musklerne vokser ikke, mens man ligger på sofaen og zapper på fjernbetjeningen. Det samme gælder de “mentale muskler”. De skal konstant bruges, trænes og styrkes.

 

 

_________________________________

[1] Samvirke: April 1998, s. 80-83

_________________________________

Artikel-Konkurrence-esoterisk-belyst-Erik-Ansvang
Download-fil: KONKURRENCE - ESOTERISK BELYST - Erik Ansvang


Artikel-Konkurrence-esoterisk-belyst-Erik-Ansvang
Læsefil med vendbare sider: KONKURRENCE - ESOTERISK BELYST